2007-03-16 12:38:21• hírek • Kis Csilla

Az okos lányok baktériumkalauza

azokoslanyokÚtmutatónk segítségével elkerülheted a mindennapok során rád leselkedő kórokozókat

Sikerült megúsznod a telet komolyabb betegség nélkül? Útmutatónk segítségével ezután is elkerülheted a mindennapok során rád leselkedő kórokozókat – mert a baktériumok nemcsak a hidegben, de egész évben pályáznak rád!

Szerencsére a szervezetedet egy nagyon hatékony, természetes páncélzat védi: a bőröd. A bacik csak sebhelyeken, vagy az orr, a szem és a száj nyálkahártyáin keresztül juthatnak a szervezetbe (ez akkor történik meg, ha úgy érsz ezekhez a testtájékokhoz, hogy előzőleg fertőzött tárgy volt a kezed ügyében).

Útmutatónkban megismerhetsz néhány meglepő bacilusforrást, és eláruljuk azt is, hogy ezek milyen mértékben veszélyeztetik egészségedet. A baciveszély érzékeltetésére baciméterünket hívjuk segítségül, amely segít eligazodni ebben a veszélyes világban…

Baciméter
Ez a skála 1-től 5-ig méri a fertőzésveszélyt,
1: a legkevésbé kockázatos, 5: a legkockázatosabb

A fogkeféd
Baciméter: 3

A vécé lehúzásakor kifröccsenő mikroszkopikus nedvességcseppek képesek akár hat méter magasra is repülni – vagyis bármit is húztál le, a mosdókagylód, a fogkeféd, és minden közel lévő tárgy biztosan kapott belőle egy keveset. A fogkefédet ezért tartsd inkább a mosdó fölötti szekrényben, és két használat között hagyd megszáradni.

Ha épp most lábaltál ki a náthából vagy az influenzából, érdemes új fogkefét venni: a vírus 24–48 órán is képes túlélni a sörtéken, és ha immunrendszered még nem nyerte vissza eredeti ellenálló képességét, fennáll az újrafertőződés veszélye. Ha viszont nagyon ragaszkodsz a régi fogkefédhez, a betegség után mosd át hidrogénperoxiddal vagy baktériumölő szájvízzel.

A konyhapult és a vágódeszkád
Baciméter: 5

Húsevők, figyelem! A nyers szárnyas gyakran tartalmaz szalmonellát, E. coli és campylobacter bacilusokat, melyek az emésztőrendszerbe jutva gyomorrontást és más, súlyosabb betegségeket okozhatnak. (Kutatások kimutatták, hogy az ételmérgezések fele otthon fordul elő.)

Használj külön vágódeszkát a húshoz, és fertőtlenítsd el minden használat után. Ezenkívül ne feledd: a csirkét és a húspogácsát teljesen át kell sütni. A marhasztéket viszont készítheted kissé véresen is, mivel a kórokozók a marhahús sűrű rostjai közé nem tudják magukat befúrni.

A konyhai szivacsod
Baciméter: 5

A legveszélyesebb tárgy, amihez a mai nap során hozzáérsz, valószínűleg a konyhai szivacsod lesz. Egy szivacs nedves réseiben és zugaiban átlagosan 7,2 milliárd kórokozó húzódik meg: ezek többnyire alattomos E. coli és campylobacter baktériumok, melyek ételmérgezést okozhatnak.

Ha meg akarsz szabadulni tőlük, tedd a nedves szivacsot a mikróba legalább 30 másodpercre mindennap, vagy dobd a mosogatógépbe a mosatlan edényekhez. Az is segít, ha hagyod, hogy a szivacs kőkeményre száradjon, mivel a legtöbb bacilus a megfelelő nedvességtartalom nélkül elpusztul. Sajnos azonban még így is akad jó néhány kórokozó, amely minden tortúrát képes túlélni, így előfordulhat, hogy épp az asztal takarítása közben szabadítod konyhádra a legrémesebb bacikat. Éppen ezért lehetőleg havonta cseréld le a szivacsodat.

Láss tisztán!

Mennyire egészségtelen…

…bekapni a földre esett falatot?
Sajnálattal közöljük, hogy az „öt másodperces szabálynak” (vagyis hogy ha leesik valami, de időben fölkapod és lefújkálod róla a koszt, akkor semmi baj) nincs tudományos alapja. Az Illinois Egyetem egyik kutatása szerint egy másodpercnyi idő is épp elég ahhoz, hogy valamilyen baktérium a sütidhez vagy a cukrodhoz tapadjon.

…a többszöri mártogatás?
Egy táplálkozási szokásokat vizsgáló felmérés szerint az emberek 40 százaléka szeret többször mártogatni – vagyis újra belemártani a falatot a szószba, miután beleharapott –, így elképzelhető, hogy a te mártásodban is megtalálhatóak valaki más baktériumai. Ha te vagy a házigazda, a mártás mellé készíts mindenkinek külön tányért és kanalat. Vacsoravendégként pedig inkább kerüld az olyan szószt, amit nem ilyen módon tálaltak (vagy te nyúlj bele először)...  nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: