2018-04-04 06:29:23• hírek • MTI

Az óceánjáró hajók veszélyt jelentenek a világörökségre

Az óceánjárókkal járó turistaözön világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztetett az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

A szervezet világörökséggel foglalkozó igazgatója szerint a hajók és a rajtuk utazók környezetszennyezése gondot okoz. A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe: veszélyezteti azokat a helyeket, amelyekkel pénzt keres – tette hozzá.


Különösen Velencében súlyos a helyzet. Ott a nagy hajók keltette hullámok rombolják az épületeket. Az UNESCO épp ezért már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.


De a kisebb történelmi városok, mint az észtországi Tallinn vagy a horvátországi Dubrovnik is megsínylik a turistaáradatot. A tapasztalatok szerint a városok nem tudnak egyszerre annyi turistát fogadni, mint amennyi a hajókon hozzájuk érkezik.


Az UNESCO a fenti okok miatt arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne a szakértők szerint.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: