2011-07-07 09:30:40• hírek • MTI

Az itthonmaradás a fontosabb

A kettős állampolgárság fontos, de ennél is fontosabb, hogy a romániai magyarság a szülőföldjén maradjon - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Marosfőn.

A politikus az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett EU-tábor egyik előadásán beszélt a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról.

Kifejtette: az erdélyi magyarság szülőföldön maradásának célját a magyar kormánynak is ki kell mondania, nem lehet a honosítási kezdeményezésnek az a következménye, hogy Magyarország saját demográfiai problémáit így próbálja megoldani, kiürítve Erdélyt. Ez utóbbi ugyanis azt jelentené - mondta Kelemen -, hogy a szándék nem volt őszinte, és a baj nagyobb lesz, mint a gesztus értéke. Kelemen szerint a szülőföldön maradás olyan cél, amely meghatározza a közép- és hosszú távú terveket, és ehhez kérik Magyarország támogatását.

A kettős állampolgárságról szólva Kelemen elmondta, hogy a kezdeményezést az RMDSZ kezdettől fogva támogatta, a magyar kormány gesztusa pedig jóvátétel a történelmi igazságtalanságokkal szemben. "Nagyon fontos a könnyített honosítás szimbolikus értéke, viszont gyakorlati haszna csekély olyan körülmények között, hogy Románia tagja az Európai Uniónak és a schengeni csatlakozás küszöbén áll.

A politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány elutasította az RMDSZ-nek azt a felajánlását, hogy segítene a kedvezményes honosítási eljárás lebonyolításában. Hozzátette: nincs rendben, hogy a magyar kormány megalapította a demokrácia-központokat, Kelemen szerint ezekben pártalapítási munka zajlik.
Rámutatott: minden pártalapítási szándék, minden megosztási kísérlet azt a veszélyt hordozza magában, hogy 2012 után parlamenti képviselet nélkül marad a romániai magyarság, amely ki lesz szolgáltatva a mindenkori román parlamenti többségnek.

A politikus a Bukarest-Budapest-Brüsszel "tengelyről" is beszélt, amelyre a romániai magyar politika épült az elmúlt évtizedekben. Hangsúlyozta: ez az összeköttetés egységes egészként működik, sem Brüsszel, sem Budapest nem oldja meg egyedül a romániai magyarság napi problémáit. Kiemelte: a romániai magyar politikát elsősorban Romániában kell alakítani a parlamenten, a kormányon és az önkormányzatokon keresztül. "Ehhez szükségünk van Budapest odafigyelésére, viszont egy dologra nincs, mégpedig arra, hogy diktáljanak, hogy megmondják, mi a jó nekünk" - mondta Kelemen Hunor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: