2010-10-29 09:45:39• hírek • MTI

Az iszapkatasztrófa helyszínén járt Borbély

Románia minden segítséget megad Magyarországnak a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásához - mondta Borbély László, Románia környezetvédelmi minisztere csütörtökön Kolontáron.

A miniszter, aki 250 ezer gézmaszkot vitt a bukaresti kormány segítségeként, elmondta, a két kormány az Európai Unióban is összefog annak érdekében, hogy létrejöjjön egy külön pénzügyi alap a hasonló katasztrófák miatt bekövetkező károk felszámolására.

Az EU katasztrófavédelmi biztosa is elismerte - tette hozzá -, hogy az uniónak jelenleg nincs hatékony beavatkozási stratégiája a környezeti-ipari katasztrófák kezelésére, és ezt meg kell változtatni.

Borbély László utalt arra: már a katasztrófa napján, október 4-én telefonon egyeztettek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral, és ennek is köszönhető, hogy nem lettek határon átnyúló következményei a vörösiszapömlésnek. "Ilyenkor derül ki, milyen nagy dolog, hogy egy nyelvet beszélünk"- mondta Borbély László.

A román tárcavezető bejárta a katasztrófa sújtotta Kolontár utcáit, és Illés Zoltánnal megtekintette a faluban épülő hidat.
Illés Zoltán elmondta: három nap alatt elkészült a Kolontárt védő 600 méter hosszú gátszakasz, az új 7-8 méter magas védmű tervezése folyamatban van. Az úgynevezett kettes gát kiépítéséhez Nagy-Britannia is felajánlotta a segítségét, a nyomvonalát magyar geofizikusokkal és az Akadémia szakembereivel közösen jelölik ki. "Minden segítségre szükségünk van, mindenkivel kapcsolatban állunk és számos ország segítségét elfogadtuk" - mondta az államtitkár.


Kolontáron elkél a segítség fotó: Magyar Honvédség
Kolontáron elkél a segítség fotó: Magyar Honvédség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: