2006-12-04 18:30:57• hírek • Szatmar.ro

Az ismeretek hiánya intoleranciához vezet

 A lakosság nagy hányada konfliktusosnak ítéli meg a kisebbségek és többség viszonyát.

Miképpen viszonyul a társadalom a magyar, a roma és a zsidó közösséghez, mekkora az intolerancia szintje ezekkel a közösségekkel szemben, milyen jellegű előítéletek uralkodnak a társadalomban? ezekre a kérdésekre kereste a választ a kolozsvári Max Weber Szociológiai Kutatócsoport által végzett közvéleménykutatás és elemzés, amely a csatlakozás előtt álló romániai társadalom attitűd-térképét tárja fel.

Markó Attila államtitkár elmondása szerint az elemzés megrendelésekor a Hivatal célja az volt, hogy átfogó képet kapjon a csatlakozás előtt álló romániai társadalom  etnikumközi viszonyait illetően. Markó Attila a kutatás eredményeit értékelve kiemelte: a kisebbségek elfogadásában jelentős szerepet játszik az, hogy ismerik-e az illető közösséget, a megfelelő ismeretek hiánya intoleranciához vezet. Markó Attila ugyanakkor hangsúlyozta: a társadalom egyre több információval rendelkezik, az előző évekhez képest a megkérdezettek sokkal nagyobb százalékának van jól körülhatárolható véleménye az etnikumközi kérdésekről.

Horváth István bemutatta a kutatás eredményeit, kiemelve, hogy bár nem nőtt azon személyek száma, akik előítéletes, negatív magatartást tanusítanak a kisebbségekkel szemben, de az előítéletek, sokkal hangsúlyosabban, intenzívebben jelennek meg, az állásfoglalók nagyszázaléka szélsőséges magatartást nyilvánít ki, vállal fel. Horváth István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megkérdezettek nagy hányada konfliktusosnak ítéli meg a kisebbségek és többség viszonyát, és ennek okaként a politikai elit hozzáállását jelöli meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: