2019-08-19 10:25:27• hírek • Nagy Tímea

Az iskolakezdés ára: Így érdemes most bevásárolni. Mennyit költenek átlagosan a szatmáriak?

10-es Számú Általános Iskola 2018-as évnyitó ünnepségén
10-es Számú Általános Iskola 2018-as évnyitó ünnepségén

Megnéztük, mi kerül egy kisiskolás hátizsákjába. Mint kiderült, elég sok mindenre kell figyelni, de a tanító nénik általában egy részletes bevásárlólistával könnyítik meg a szülők dolgát.

A Szatmár.ro Facebook-csoportjában indított felmérésünkben 87-en nyilatkoztak, mennyit költenek gyermekenként az iskolaszerek és az egyéb kellékek beszerzésére. Az eredmények habár nem reprezentatívak, ám nem vonhatjuk kétségbe az olvasóink őszinte véleményét. Ezek szerint, a Szatmár megyeiek átlagosan 382 lejt költenek gyermekenként, ami a papír-írószert, és az egyéb iskolai hozzávalókat jelenti.

 

Több mint az 50%-uk átlagon felül költ

 

Legtöbben, 44-en 376 és 450 lej között költenek, ez 50,5%-a a véleménynyilvánítóknak. Mintegy 32%, 28 válaszadó minimum 451 lejt hagy ott a boltokban, továbbá kilencen minimum 151, maximum 225 lejre becsülik a szeptemberi kiadásokat. Hárman úgy vélik, 301-375 lej elegendő lesz a felszerelésre, ketten 0-75 között szeretnének költekezni. Egy ember nyomott a 226-300 lejes lehetőségre. A 382 lejes eredményt súlyozott átlag módszerével számítottuk ki.

 

Lássuk, mi kerül az egy-négy osztályos táskájába, és belefér-e ez 382 lejes keretbe!

 

Az árakat egy helyi papír-írószer boltban, egy népszerű internetes áruház oldalán és egy hipermarketben ellenőriztük le. Mindenből a legolcsóbbat kerestük, félretéve a személyes ízlést és márka iránti elköteleződést.

 

Először is, egy iskolatáskára lesz szükség, no meg tolltartóra.

 

Az iskolatáskák között a 40cm*30cm*18cm méretűt választottuk. A helyi boltban 35 lejtől lehet hozzájutni, a webáruházban 29 lejtől, a bevásárlóközpontban szintén 35 lej a legolcsóbb. Tolltartók terén a klasszikus kivitelre szűrtünk, amiben a ceruzák, tollak, színesek és a radír is rögzíthetőek. Míg a boltban 15 lejtől kezdődnek az üres tartók, a webshopban 14 lejtől beszerezhetőek, a hipermarket pedig ebből a fajtából csak felszereltet ajánl, 30 lejes kezdőáron.

 

Már ebben a két termék esetében is kiderült, hogy az internetes vásárlás éri meg a legjobban, s itt található a legnagyobb választék. Ezzel a beszerzőhellyel folytatjuk a kalkulációnkat.

 

 

Tolltartóba valók

 

Indulásból legalább két-három ceruzára, radírra, egy színes ceruza készletre, nyelvi tagozattól függően, akár tollakra is szükség lehet, de egy kisebb vonalzó is jól jöhet az írószerek közé. Egy grafit ceruza 55 bani, egy radír szintén. Színesek közül a legolcsóbb, 12-es készlet 4 lej, 7 lejtől pedig márkás csomaghoz juthatunk. Vonalzót 1 lejért, kupakos töltőtollat 7 lejes kezdőártól szerezhetünk be csemeténk számára, amennyiben román tagozatra jár, hiszen magyar tagozaton csak a későbbiekben lesz rá szükség.

 

Vízfesték és kézimunka óra, testnevelés felszerelés

 

Egyszerű vízfestéket már 4 lejtől vehetünk Románia legismertebb webáruházában. Papírvágó ollót és színes papírt 2 lej 50 banitól, illetve 4 lejtől vehetünk.  Folyékony ragasztót 2 lejért kapunk.

A testnevelés órára általában fehér pólót, fekete rövidnadrágot és egyszerű tornacipőt kérnek a tanárok, s ennek egy zsákot érdemes még beszerezni. A rövid ujjút 11 lejtől, nadrágot 25 lejtől, cipőt pedig 45 lejtől választhatunk a kisdiákoknak. A tornaórai ruházatnak zsákot már 12 lejtől válogathatunk. Ráadásként esetleg egy kisebb, 33*33 cm méretű törölközőt már 8 lejes áron adhatunk a kosárhoz.

 

Füzetek és munkafüzetek

 

Az alapfelszerelésből a különböző fajtájú irkák bizonyosan nem hiányozhatnak. Négyzetrácsos, vonalas, biológia, zene, földrajz és rajz füzetet is rejt az iskolatáska. Mennyiségileg ez tantárgyanként kettőt jelent startból. Évfolyamtól függően 6-9 tárgyhoz is szükség lehet füzetekre a kisiskolások esetében. 9 tárgyhoz mintegy 18 darabról beszélünk. Ezek átlagos ára fajtától függetlenül 1,5 lej, a sima, átlátszó fedél hozzájuk 50 bani/db.

Mivel a tanórák keretében sokkal több feladatot oldanak meg a gyermekek, mint amennyi a tankönyvekben van, munkafüzetekre lehet szükség. Ezeket általában a pedagógus választja ki, és a szülőkkel egyetértésben vásárolják meg. Egy-egy tárgyhoz mintegy 20 lejes átlagáron vehetünk plusz feladattárat. Általában 4-5 tárgyhoz kérnek kiegészítő példatárat.

 

Összköltség

 

Amennyiben mindenből a legolcsóbbat szerezzük be, a fenti tételek összesítve 312,7 lejt adnak eredményül. Ez a felszerelés azonban kizárólag egy kisiskolás, azaz 1-4 osztályos gyermek esetében igaz, és minőségtől, márkától függetlenül, ízlést mellőzően számítottuk ki.

 

Szülő legyen a talpán, aki a fent megnevezett tételeket ettől sokkal olcsóbban vásárolja meg manapság Szatmárnémetiben. Akinek akad jobb beszerzőhelye, ossza meg másokkal!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: