2012-01-05 14:58:18• hírek • Póti Orsolya

Az iskolahálózat átszervezésén dolgoznak

Az önkormányzatok a napokban nyújtották be az iskolahálózat átszervezéséről szóló javaslataikat a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséghez. Az új tanügyi törvény értelmében ettől az évtől megváltozik egyes tanintézmények megnevezése - tudtuk meg Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettestől.

Az Oktatási Minisztérium elindítja az egyes tanintézmények átnevezési folyamatát, így a 2012/2013-as tanévben az állami, a felekezeti és a magán iskolák neve az új tanügyi törvényben álló rendeletek szerint változik.

Az intézmények nevének tükröznie kell az adott iskola legmagasabb képzési szintjét. A tanintézmények névadási folyamata főként az alábbi esetekben történik: egy oktatási intézmény létrehozása esetén; egy magasabb iskolai szint elérésekor; egyes tanintézmények egyesülésekor, illetve feloszlásakor, illetve az iskolahálózat átszervezéskor.

Az óvodák, napközik, kollégiumok és nemzeti kollégiumok, valamint művészeti iskolák és szakiskolák megnevezése nem változik, azonban az I-IV. osztályos, az V-VIII. osztályos iskolák és felekezeti líceumok megnevezésében változás áll be.

Az I-IV. osztályt működtető iskolák elemi iskola (scoala primara) néven szerepelnek, az I-VIII., illetve V.-VIII. osztályt működtető egységek gimnáziumi iskola (scoala gimnzaiala) nevet viselik majd. A középfokú oktatási intézmények között továbbra is működik elméleti líceum (liceul teoretic), elhivatottsági iskola (liceul vocational), ami a jelenlegi teológia líceumok megfelelője, műszaki líceum (liceul technologic), sportlíceum (liceum cu program sportiv), iskolai sportklub (clubul sportiv scolar).

A tanügyi egységek neveinek változása a helyi közigazgatási intézmények közreműködésével történik, ellőtte azonban be kell mutatniuk a tanfelügyelőségnek az iskolahálózat átszervezéséről szóló javaslataikat. Az előterjesztések szerint a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumhoz és a Református Gimnáziumhoz is csatolnának egy-egy óvodát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: