2014-01-10 09:25:10• hírek • MTI

Az iskola ne gyűjtsön osztálypénzt

Törvénytelen, büntethető gyakorlat az, ha az iskola szerepet vállal az osztálypénz gyűjtésében - mutatott rá Remus Pricopie oktatási miniszter azt követően, hogy Romániában országos visszhangot keltett egy követelőző tanítónő esete.

Csütörtökön a rendőrségen is tanúvallomást tett az a bukaresti szülő, aki korábban egy szülői értekezleten készült felvételt tett közzé egy videómegosztó portálon. Azon gyermeke tanítónője szemrehányást tesz a szülőknek, amiért csak ötven lejt voltak képesek összegyűjteni, hogy karácsonyi ajándékot vegyenek az iskola különböző beosztású alkalmazottainak.

A hírtelevíziók által bemutatott felvételen maga a tanítónő indokolja követelését azzal, hogy az ajándékozás általánosan elterjedt, "balkáni" gyakorlat az állami intézményeknél. A pedagógus "birkáknak" és "tökfejeknek" nevezte a szülőket, amiért ezt nem tudják. Azt mondta: akkor is több pénzt tettek az ajándékalapba a szülők, amikor cigány gyerekeket tanított. Kifejtette: ennyi pénzből legfeljebb az őrző-védőknek vehetnek egy-egy sört, de az iskola titkárságának, könyvtárosának, informatikusának nem telik belőle.

Egy másik szülő a rendőrségen elmondta: a tanév kezdete óta már 600 lejt fizetett be az iskolának különböző, a tanítónő által jelzett hiányosságok pótlására.

Az ügyben fegyelmi vizsgálatot indított a bukaresti tanfelügyelőség. Az iskola igazgatóját felfüggesztették tisztségéből, a szülőket pedig felkérték, tegyenek feljelentést az olyan pedagógusok ellen, akik ajándékokat követelnek. Az érintett tanítónő ügyében pénteken dönt az iskola igazgatótanácsa.

A Gandul című hírportál úgy tudja: a követelőző tanítónő biztosítási ügynökként is kamatoztatta befolyását, és azért is nyomást gyakorolt a szülőkre, hogy azok az általa működtetett privát napközibe is beírassák gyerekeiket.

Az eset kapcsán a román médiában élénk vita bontakozott ki arról, hogy milyen összefüggés van az alacsony pedagógusi fizetések és az oktatási rendszert átszövő korrupciós jelenségek között. A témával foglalkozó televíziós műsorokból kiderült: a bukaresti tanítónő esete nem egyedülálló, számos más iskolában bevett gyakorlat, hogy a szükséges javításokat a szülőkkel végeztetik el, és az általuk összegyűjtött osztálypénzből a pedagógusoknak ajándékokat is vásárolnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: