2015-08-07 15:28:50• hírek • MTI

Az ipari megrendelések 2,4 százalékkal nőttek az első félévben

Romániában az új ipari megrendelések az első félévben 2,4 százalékkal nőttek a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte az országos statisztikai intézet pénteken.

A növekedés elsősorban a tartós használati cikkek ágazatának köszönhető, amely csaknem 20 százalékkal bővült. Júniusban az ipari megrendelések 5,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, éves összevetésben a bővülés 5,5 százalék volt a tavalyi hatodik hónaphoz viszonyítva. A júniusi éves adatoknál jegyzett emelkedés szintén a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyeknél a megrendelések több mint 27 százalékkal növekedtek.

A júniusi növekedés két egymást követő olyan hónap után következett, amikor az új ipari megrendelések csökkentek. Így volt ez májusban és áprilisban is az előző hónapokhoz képest.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 1,9 százalékkal nőtt az első félévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A feldolgozóipar teljesítménye 2 százalékkal javult, a kitermelőiparé 0,9 százalékkal esett vissza. Júniusban a vállalatok árbevétele 7,2 százalékkal nőtt májushoz képest, éves összevetésben a bővülés 6,5 százalékos volt a tavalyi hatodik hónaphoz viszonyítva.

Az első féléves ipari termelésre vonatkozó adatokat a román statisztikai intézet várhatóan a jövő héten közli. A kormány az idén 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: