2013-09-20 11:58:17• hírek • Szatmár.ro

Az internet volt a fő témája a művelődési műhelynek

A Posztmodern Távlatok Művelődési Műhely ez alkalommal feldolgozott témája az internet volt.

A Református Gimnáziumban található Esperesi Hivatal gyűléstermében került sor a Kereskényi Sándor által alapított és vezetett Posztmodern Távlatok Művelődési Műhely soron következő összejövetelére, melynek témája az internet volt. Hordoz-e magában értéket a világháló? Rejt-e veszélyt magában az internet? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre próbáltak közösen választ találni a résztvevők.

Vitaindítóként Ferenczi Tímea programozó és pedagógus tartott előadást "Érték és internet" címmel, melyben tömören felvázolta azt, hogy milyen történeti háttere van és ugyanakkor milyen társadalmi összefüggései az internet használatának, és külön kitért arra, hogy társadalmi rétegenként illetve nemzedékenként hogyan alakulnak ennek különböző formái. Sőt, az internet-használatnak kialakult egyfajta ritualitása, szertartásszerűsége is.

Az előadást élénk vita követte. A felkért hozzászóló Szilágyi György informatikus volt, ő kiegészítette a felvezetést elsősorban azzal, hogy hogyan kapcsolódik az internethasználat általában a számítógép-használat történetéhez, és hogy jelenleg melyek azok a tudatrétegek és tudatszférák, ahol az internethasználat teljesen elkerülhetetlen. Ugyanakkor az internet használatának megvannak a veszélyei is, ezeknek pedig főként a fiatalok vannak kitéve, mert túl rugalmasak, túl alkalmazkodóak és nem elég kritikusak, hiszen nincs még kialakult személyiségük. A vitázók szerint a veszélyeket elsősorban a neveléssel lehet megelőzni, úgy, hogy a fiatalok érezzenek rá az internethasználat nagyon előnyös oldalaira. A fiatalokban ki kell alakulnia egy védekezési mechanizmusnak, hogy ráérezzenek, melyik az a határ, amikor meg kell állni és ki lehet még szabadulni az internet fogságából.

Az internet volt a témája a beszélgetésnek

Szilágyi György szerint a veszélyek közül a legnagyobb az, hogy a kapcsolattartás az emberek között elszemélytelenedik. Az emberek álnevek és szerepek mögé bújva vannak jelen az internetek, fórumokon pedig túl harsányan mondanak véleményt - olyanok, akik személyesen, szemtől szembe ezt nem vállalnák. Sokan az internetet használják arra, hogy sarkított nézeteket népszerűsítsenek. Szilágyi György veszélyt lát abban is, hogy két személy között az e-mail váltást legkevesebb három, vagy inkább négyen is elolvassák - szerinte akár az amerikai titkosszolgálat figyelmét is felkelthetjük, ha bizonyos szavakat gyakran használunk a levelezésben.

Persze az internetnek komoly pozitívumai is vannak, ezek közül a legnagyobb talán a hatalmas adatmennyiség, amelyhez könnyen hozzá lehet férni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: