2012-03-07 14:16:09• hírek • Póti Orsolya

Az interkulturális valóságba nyertek betekintést

Nemzetközi szimpóziumot rendezett a Szatmári Caritas Szervezet és a Pro Európa Liga szatmárnémeti fiókszervezete március 7-én, az Astoria vendéglőben. A rendezvényen jelen voltak a külföldi partnerszervezetek képviselői is, akik Szatmár, illetve Máramaros megye interkulturális valóságába nyertek betekintést.

Az „Interkulturalitás - értékek továbbvitele interkulturális összefüggésben. Következmények a felnőttoktatás szempontjából" elnevezésű projekt keretében megszervezett találkozókra eddig Kölnben, Bolzanoban, Bécsben és Iasiban került sor, március 6-9. között pedig Szatmárnémeti adott otthont a tapasztalatcserén alapuló programnak.

A március 7-i szimpózium mellett a meghívottaknak lehetőségük adódik arra, hogy betekintést nyerjenek Szatmár és Máramaros megye interkulturális valóságába múzeumok, kulturális intézmények látogatása révén.

A Szatmári Caritas Szervezet és a Pro Európa Liga szatmári szervezetének képviselői a keddi nap folyamán fogadták vendégeiket, és a máramarosszigeti börtönmúzeum látogatásával nyitották meg a rendezvénysorozatot. Március 7-én a szatmárnémeti Astoria vendéglő adott otthont a nemzetközi szimpóziumnak, melyet Löchli Tünde, a Szatmári Caritas Szervezet vezetője nyitott meg, köszöntve a meghívottakat és a résztvevőket.

"Az értékek csökkenése állandó téma a mai társadalomban. Célunk a krízishelyzetben lévő emberek megsegítése, és elsősorban az, hogy eredményesen tudjunk rajtuk segíteni. A mai szeminárium az értékek megjelenítéséről szól és arról, hogy miként használjuk fel ezeket munkánk során." - mondta el Löchli.  

Az igazgatónő beszéde után Heinz Müller projekt-koordinátor, a nemzetközi Caritas munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, örömét fejezve ki az iránt, hogy a Grundtvig tanulási program jelentős mértékben hozzájárul a projekt sikeréhez. A Grundvig célja nem más, mint az, hogy az európai együttműködési tevékenységek révén elősegítse a felnőttoktatás európai dimenziójának kialakulását.

A szimpózium Kónya László, a Pro Európa Liga szatmári fiókszervezete társelnökének bemutatójával kezdődött, melynek keretében részletesen ismertette Szatmárnémeti és Erdély interkulturális valóságait a jelenben és a múltban.



Dr. Schupler Tibor, a Szatmárnémeti Római Katolikus Egyház gazdasági igazgatója, valamint Löchli Tünde igazgatónő ismertette a Szatmári Caritas Szervezet kulturális értékeit, majd Arnold Vagner szociológus előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A továbbiakban Dr. Ágoston Ferenc tartott előadást, melyen részt vettek a különböző egyházak képviselői, mint Fane Florian ortodox pap, Bogya Kis Ferenc református lelkipásztor, Román János, a Kálvária templom román hitközösségének papja és Vasile Tofana, a máramarosi parókia vikáriusa. Ezt követően Lepedus István tartott előadást, majd Anna Dieckman és Dr. Hanni Rolfes tartott bemutatót a Szinfaluban végzett közösségi munkáról.

A csütörtöki nap folyamán a szervezetek képviselői Túrterebesre utaznak, ahol látogatást tesznek a Szatmári Caritas itt működő központjába és a település roma közösségeit is meglátogatják. Ugyanezen a napon Szatmárnémeti polgármestere, Ilyés Gyula is fogadja a projektben résztvevőket és a külföldi vendégeket.

Március 9-én, pénteken, a Szatmári Caritas által működtetett Reménység Központ tevékenységeibe nyernek betekintést a partnerek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: