2018-03-01 15:19:25• hírek • MTI

Az influenza az agy működését is befolyásolhatja

Állatkísérletek során jutottak erre a megállapításra német tudósok. A kutatók egereket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal. Két esetben is változásokat tapasztaltak.

Két vírustörzs esetében tapasztaltak változásokat a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület szerkezetében és működésében, ami a fertőzés után egy hónappal is fennállt – olvasható a Medicalexpress.com oldalon.


Noha az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá. Az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait még nem tanulmányozták. A Braunschweigi Egyetemen a kutatócsoportok három különböző influenzavírus – H1N1, H3N2, H7N7 – hatásait tanulmányozták egereken. 


A háromból kettő, a H3N2 és a H7N7 memóriazavart okozott, és a hippocampus neuronjainak szerkezeti változásait is összefüggésbe hozták velük.A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését. Az eredmények azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: