2014-03-02 12:54:35• hírek • MTI

Az indulási parancsra várnak a katonák Munkácson

Teljes menetfelszerelésben várják az ukrán hadsereg Munkácson állomásozó csapategységeinek katonái a parancsot, hogy útnak induljanak a Krím-félsziget irányába - adták hírül vasárnap kárpátaljai hírportálok.

A városban állomásozó, 128. számú gépesített dandárt azt követően helyezték a legmagasabb fokú riadókészültségbe, hogy Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke szombat este elrendelte az ukrán haderő riadókészültségét.     Az egykori szovjet hadsereg Turkesztáni-Kárpátaljai Gépesített Brigádjának bázisán 2004-ben létrehozott munkácsi dandár kötelékében Kárpátaljáról toborzott szerződéses és sorozott katonák teljesítenek szolgálatot. Vasárnap reggel ugyanakkor nem volt látható csapatmozgás Kárpátaljának az ország belseje felé vezető útjain.

Időközben az ukrán radikális és nacionalista szervezetekből létrejött Jobboldali Szektor (PSZ) tagadta vasárnap, hogy segítséget kért volna Doku Umarovtól, a "Kaukázusi Emirátus" nevű csecsenföldi csoport vezetőjétől.  Előző nap az a hír terjedt el, hogy a szervezet vezetője, Dmitro Jaros a Vkontaktye orosz közösségi oldalon felszólította az orosz hatóságok által leginkább keresett csecsen hadurat, lépjen fel Oroszország ellen, továbbá tevékenységük fokozására szólította fel a kaukázusi lázadókat és "Oroszország felszabadító mozgalmait".

"A Jobboldali Szektor álláspontja a következő: nem engedni a provokációnak, nem cselekedni elsőként, de készek vagyunk válaszlépést tenni arra, ha az Orosz Föderáció megszálló csapatai harci tevékenységet kezdenek Ukrajnában" - hangsúlyozta a PSZ.

Harkivban már összetűztek oroszbarát aktivisták és az új ukrán kormány hívei, késő délutáni hírek szerint csaknem száz ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Szombaton az orosz parlament felsőháza rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérését, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Ez azonban "csak" szabad kezet ad az államfőnek, és egyáltalán nem biztos, hogy azonnal élni fog a felhatalmazással - hívta fel a figyelmet a döntés után Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.

Erre reagálva David Cameron brit kormányfő figyelmeztette Moszkvát, mondván: "semmilyen ürüggyel nem lenne igazolható" egy külső katonai beavatkozás Ukrajnában. John McCain amerikai republikánus szenátor szombati twitter-üzenetében azzal vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vissza akar térni a hidegháborúhoz. "Az orosz szenátus támogatta Putyin kérését, hogy csapatokat küldhessen Ukrajnába, szovjet forgatókönyv szerint. Mi nem akarunk hidegháborút, de úgy tűnik, Putyin ezt akarja" - írta az ellenzéki szenátor twitter-özenetében. Az arizonai politikus szombati nyilatkozatában azt írta, mélyen aggódik amiatt, hogy "Oroszország folyamatban levő krími katonai intervenciója hamarosan ki fog terjedni Kelet-Ukrajnára". McCain azt sürgette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei haladéktalanul tegyenek lépéseket az ukrajnai orosz agresszióra válaszképpen.

Brüsszelben bejelentették, hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt a belga fővárosban. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár felszólította Oroszországot: tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását, területi egységét és határait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: