2010-04-01 12:10:05• hírek • MTI/AP

Népszámlálás kezdődött Indiában

Népszámlálás kezdődött csütörtökön a több mint egymilliárd lakosú Indiában: 2,5 millió számlálóbiztos járja be az országot, hogy elvégezze a világ legnagyobb közigazgatási feladatának mondott számlálást.

Indiában tízévente végeznek népszámlálást, de most először gyűjtenek a 15 évnél idősebbektől biometrikus adatokat: lefényképezik őket, ujjlenyomatot vesznek tőlük, s ezek képezik majd az alapját az új népességnyilvántartó rendszernek.
Palaniappan Csidambaram belügyminiszter hangsúlyozta: ez az első kísérlet a történelemben arra, hogy azonosítsanak, összeszámoljanak, nyilvántartásba vegyenek és személyi igazolvánnyal lássanak el 1,2 milliárd embert.

Az ázsiai országban eddig nem létezett sem személyi azonosító szám, sem személyi igazolvány. A népszámlálást és a biometrikus adatok gyűjtését ezért összekötik azzal a tavaly kezdett feladattal, hogy minden indiai állampolgárt személyi azonosító számmal lássanak el.

A tizenegy hónaposra tervezett népszámlálás Pratibha Patil államfő palotájában kezdődött meg; a felmérés első szakaszában a háztartásokat veszik számba. A számlálóbiztosok a következő fél évben a több mint ötezer indiai városban és 630 ezer faluban a felhőkarcolóktól kezdve a bádogviskókig bezárólag felkeresnek minden olyan építményt, amely lakóhelyül szolgál.


Népszámlálás lesz Indiában
Népszámlálás lesz Indiában


A biztosok a szokásos kérdések - a család tagjainak száma, családi állapot, végzettség, munkahely - mellett most először feljegyzik azt is, hogy az illetőnek van-e bankszámlája, mobiltelefonja. A felmérés kiterjed arra is, hogy az adott épületben van-e vezetékes ivóvíz és elektromos áram, és milyen anyagból húzták fel a házat - ez utóbbival az indiai lakásállományról szeretnének átfogó képet kapni. A biztosok felkeresik a vasúti pályaudvarokon, hidak alatt, parkokban éjszakázó több millió hajléktalant is.

A népszámlálást hátráltathatja, hogy India 28 szövetségi államából húszban szélsőbaloldali gerillák sorozatos támadásokat intéznek a köztisztviselők ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: