2011-03-25 13:07:03• hírek • Kocsis Zoltán

Az iksz is óriási bravúr lenne

A 2012-ben Lengyelországban és Ukrajnában megrendezésre kerülő Európa-bajnokság selejtezőiben a legjobban várt meccs előtt áll a magyar válogatott: a világbajnoki ezüstérmes Hollandia lesz Egervári Sándor csapatának ellenfele.

Nem túlzás azt állítani, hogy világszerte nem sok olyan válogatott van jelenleg, amely akár hazai pályán is ne egyezne ki egy hollandok elleni döntetlennel. A papírforma alapján Magyarország is abszolút ebbe a kategóriába tartozik, ennek ellenére Rudolf Gergely meccs előtti egyik nyilatkozata csatafelhívásként kell csengjen társai fülében: „Legyen bárki az ellenfelünk, csak a siker érdekel", mondta a Bari csatára.

Csak hogy Hollandia tényleg nem bárki! Bert van Marwijk együttese az elmúlt majd két évben mindössze egyetlen meccset veszített: 2008 őszén Ausztrália ellen. Ha figyelembe vesszük, hogy ezen idő alatt az oranje megfordult a tavaly nyári világbajnokságon is, akkor ez a fenti adat még többet mond. Arra vélhetően mindenki emlékszik, hogy júliusban a Dél-Afrikai Köztársaságban csak Iniesta hosszabbításban szerzett góljával nyert Spanyolország a döntőben (statisztikailag ez nem számít vereségnek)... És arra is sokan emlékezhetnek, hogy a vébé előtti hetekben a hollandok Robin van Persie, Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Eljero Elia góljaival valamint Arjen Robben duplájával 6-1-re gázolta el a magyar válogatottat - amely pedig Dzsudzsák Balázs révén még a vezetést is megszerezte.

A tulipánosok együttese szinte semmit sem változott a tavalyi sikerek óta, a mostani selejtezősorozatban mind a négy meccsét megnyerte (Svédországot például 4-1-re intézte el), gólkülönbsége pedig több, mint imponáló: 12-2. Van Marwijk kapitány együttesénél mégsem minden rózsás, pontosabban „tulipános", mivel egy sor világklasszis nem léphet pályára sérülés miatt: Robben, van Bommel, Klaas-Jan Huntelaar, Hedwiges Maduro, Theo Janssen és Marten Stekelenburg egyaránt kidőlt. Legnagyobb gondot talán utóbbi kiesése okozza, hisz az Ajax hálóőrét Michael Vorm pótolja majd. Csakhogy a Utrecht portása eddig mindössze egyszer állt a nemzeti csapat kapujában!


Van Bommel ezúttal nem játszhat, ám Hollandia nélküle is erős
Van Bommel ezúttal nem játszhat, ám Hollandia nélküle is erős

Sajnos nem kerülte el a sérülés a magyar csapatot sem, ahol elsősorban Szalai Ádám és Hajnal Tamás kiesése a két legfájóbb: mindketten alapembernek számítanak a német Bundesligában szereplő csapataikban. Vermes Krisztián és Kádár Tamás a védelemben jelenthettek volna alternatívát, Stieber Zoltán, Tőzsér Dániel és Vass Ádám pedig a középpályán - utóbbi három futballista viszont annak ellenére sem kap meghívót, hogy rendszeresen szerepelnek a klubcsapataikban, a német Aachenben, a belga Genkben illetve az olasz Bresciában.

Nem mondható el ugyanez Gera Zoltánról, Koman Vladimirről és Laczkó Zsoltról, akik ennek ellenére szinte biztosan ott lesznek a kezdőben. Amire persze játéktudásuk alapján rá is szolgálnak, ám esetük remekül jelzi a magyar válogatott egyik nagy problémáját: több húzóembere is keveset játszik mostanában.

Papíron a csoport rangadójára kerül sor péntek este a Puskás Ferenc stadionban, hisz az E jelű hatosban jelenleg Magyarország a második helyen áll Hollandia mögött. (Köszönhetően persze annak is, hogy Svédország egy meccsel kevesebbet játszott.) Ezzel együtt a magyar válogatott eddigi szereplése jónak mondható, hisz a svédországi vereség (0-2) után két bekalkulált (2-1 Moldova, 8-0 San Marino ellen) és egy bravúrgyőzelmet (2-1 Finnországban) ért az Egervári-legénység, amely most öt napon belül kétszer is összecsap a hollandokkal.

„Legyen bárki az ellenfelünk, csak a siker érdekel", mondta ugye Rudolf...

Magyarország - Hollandia 21:30 m1
Várható kezdőcsapatok:

Magyarország: Király - Lázár, Lipták, Juhász, Laczkó - Elek, Vadócz - Dzsudzsák, Gera, Koman - Rudolf
Hollandia: Vorm - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters - de Jong, van der Vaart - Kuyt, Sneijder, Afellay - van Persie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: