2013-07-30 15:42:04• hírek • Szatmár.ro

Az igazi vakáció

Daraban Noémi
Daraban Noémi

Nyár, szabad idő, pihenés, szórakozás... De vajon milyen az ideális vakáció a gyerekek számára? Mi nyújt igazi feltöltődést, rekreációt? A Boldog Scheffler János Központ szakembereit kérdeztük.

Iskolaidő alatt a gyerekek kötött rendszerben élnek. Meghatározott órában ébrednek és térnek aludni, iskolában töltik a délelőttöt, majd hazamennek és megoldják a házi feladatot, esetleg iskolán kívüli tevékenységeken vesznek részt. Vakációban ezzel szemben sokkal lazább környezetbe kerülnek: flexibilissé válik a felkelés és lefekvés időpontja, napközben pedig sok szabadidővel rendelkeznek, amivel valamit kezdeni kell.

Nem mindegy azonban, hogyan töltik el ezt a szabadidőt, ezzel kapcsolatban kértünk tanácsot a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek által vezetett Boldog Scheffler János Központ szakembereitől.

Kérdésünkre, Dr. Tallián Krisztián gyermekpszichiáter főorvos elmondta, jó, ha a szülők odafigyelnek gyermekük vakációs időbeosztására, tevékenységére és a pihenésre. Ilyenkor jóval nagyobb lazaság megengedett, ki kell pihenni a tanév nehézségeit. A tananyag, amit év közben elsajátítanak, nagyon sok energiát emészt, és ezt a vakációban meg kell próbálni levezetni. "Sok függ attól, hogy mit értünk kikapcsolódás alatt, és, hogy a szülő maga milyen példát mutat. Hiszen fennáll a felnőtt társadalomban is az a probléma, hogy sokan túlhajszolják magukat, nem tudnak ellazulni, egy idő után pedig megjelenik a kiégés problémája. Sajnos nem vagyunk hozzászokva, hogy rendszeresen megadjuk testünknek-lelkünknek a pihenés alkalmait és lehetőségét, de arra sem figyelünk eléggé, hogy a gyerekeknek ez adott legyen. Ezért vakációban a napi szoros órarendet kicsit lazábbra kell módosítani. Ha netalán tanulásról, vagy az ismeretek felelevenítéséről van szó, akkor azt inkább játékosan, gyakorlati eszközökkel oldjuk meg, gyakorlatban vizsgáljuk meg a tanultakat. A tanügyi rendszerünk sajátossága, hogy az elméletre fekteti a hangsúlyt, nem köti mindig össze a gyakorlattal, illetve nem úgy adja át a tudást, hogy a gyerek élvezettel tanuljon. Mivel nagy a tananyag, és határos időn belül le kell azt adni, a gyerek fejében sok minden kavarog, nehezen tudja feldolgozni, és kihullik, ami nincs semmihez kötve. Vakációban ezért le lehet tisztázni a tanultakat."

A szünidő ugyanakkor kevésbé a tanulásról, sokkal inkább a pihenésről szól. Sok gyerek a vakáció kezdetével, a hirtelen ritmusváltást megpróbálja átvezetni azzal, hogy rögtön előveszi a feladatokat, a háziolvasmányokat, míg talán jobb lazítással kezdeni, egy kicsit kifújni az év fáradtságát, és aztán összeszedni az erőket. Másképp indulnak kipihenve, egy-két hét lazulás után táborba is, másként kezdik a közös tevékenységeket. "Jó, ha a szülő a legjobb belátása szerint megtervezi a vakációs tevékenységeket, odafigyel, hogy ne töltsön sok időt a számítógép előtt, mozogjon sokat a szabadban, a napfényben, a friss levegőn. Ez úgy a testnek, mint a szellemnek fontos. A számítógépeknek, elektronikai eszközöknek egyébként is van egy, az agyműködést negatívan befolyásoló, fárasztó hatásuk."

A táborok látogatásával kapcsolatban, Tallián Krisztián kiemelte, jó, ha a ez is a megfelelő keretek között történik, és a családdal töltött időre is jut lehetőség. "Előfordul, hogy a gyerekek a vakációban táborból-táborba mennek. Ez a másik végletbe való átcsapás, ez sem tanácsos, hiszen jelentősen kifáradhatnak. Képzeljük csak el, hogy mindig új közösségbe kerülnek, ahol alkalmazkodni kell... Ez sem pihenés. Egy-két tábor belefér, jó ha kinyílik a gyerek látóköre, megtapasztal új helyzeteket, megismerkedik új szabályrendszerekkel, esetleg az iskolatársakkal találkozik más környezetben, de kell az otthoni környezet is, kell, hogy otthon is megtanulja beosztani az idejét. Jó, ha a gyereknek meghagyjuk az intimitását, rendelkezésére áll otthon az a hely, ami az ő kis világa, amit ő alakít. Ez mindig menedékként szolgálhat. Ugyanakkor vannak házi teendők is, amelyekbe bekapcsolódva a felelősségérzete növekedhet. Sokkal inkább a család részének érzi magát, ha kiveheti részét a háztartás feladataiból. Mindemellett, a vakációban érdemes figyelmet szentelni arra, hogy a család több időt töltsön együtt, hiszen évközben sokat vannak elszakítva egymástól a munka, és az iskola miatt. Ha lehet, a közös nyaralás mellett vakációban otthon is többet beszélgessünk, hétvégi kiruccanásokat, közös sétákat tervezzünk. A családon belüli kötelékek megerősítése, a közösen eltöltött idővel lehetséges."

Dr. Tallián Krisztián

Daraban Noémi gyógytornász is a szabadban végzett mozgás fontosságát emeli ki: "Jó, ha sok időt tartózkodnak a szabadban, illetve vizes környezetben, mozognak, úsznak, napoznak - ez utóbbi ugye a csontozatot is erősíti a bőrben keletkező D vitamin által, ami segíti a kalcium felszívódását és beépülését. Iskolaidőben a gyerekek sok időt töltenek ülő helyzetben a füzetek-könyvek fölé görnyedve, vagy a számítógép billentyűzetére hajolva. Vakációban ezért jó, ha sokat mozognak, különösen, ha iskolaidőben nem végeznek sporttevékenységeket, esetleg már hátfájásra is panaszkodtak: a sok üléstől gyakran előfordul, hogy befeszülnek a hátizmok, tartásproblémák jelentkeznek, kezdődő gerincferdülés lehetséges... A mozgásnövekedés erősítheti az izmokat, különösen fontos pedig a gerincoszlop melletti izmok megerősítése, amely segítheti annak megfelelő helyzetben történő megtartását."

A szakemberek kiemelték, ha a vakációban a szülő azt veszi észre, hogy gyereküknek nem olyan a mozgása a szabadban, mint társainak, esetleg beilleszkedési problémákkal küzd, viselkedészavarai vannak, érdemes odafigyelni rá, és hozzáértő segítséget kérni. Mindezekben is hasznos segítőtárs lehet a szatmárnémeti, Coșbuc utca 2-es szám alatti Boldog Scheffler János Központ. Itt megvizsgálják a gyereket, és tanácsot adnak, ha szükséges kezelésekre veszik fel, otthoni gyakorlatokat írnak elő.

A teljességében megélt vakáció felkészít az újabb kihívásokra, feladatokra, játszva tanít az akadályok vételére, hozzásegít a kiegyensúlyozott állapothoz, a boldog gyermekkorhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: