2011-03-31 12:03:07• hírek • Szatmár.ro

Időskori koitusz

A szexuális élet gyönyöreit sokan tévesen többnyire a fiatalsággal hozzák összefüggésbe. Pedig az aktus által nyújtott élvezet nemcsak az ifjúkor ajándéka, érettebb jellegű élvezetet nyújt a „szépkorú" nőknek és férfiaknak egyaránt.

Míg fiatalkorban a tapasztalatokat csak gyűjtjük, felnőtt korban „szexuálisan beérünk" és jobbik esetben idős korban már kellő tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy a szexet a maga teljes mivoltában maximálisan élvezzük. Tény az, hogy az életkor előrehaladtával az időskor számtalan betegséget hoz magával, melyeknek következtében csökken a potencia és a libidó is, ami magával vonja az aktusok számának csökkenését. Ez többnyire a változó korba való átlépéskor következik be.

Nők esetében a menopauza számtalan változást idéz elő a szervezetben és  a lelkiállapotban egyaránt. Sokan még napjainkban is attól tartanak, hogy a menopauza során végbemenő hormonális változások következtében a nő teljes mértékben alkalmatlanná válik a szexuális együttlétre. Ez az elképzelés azonban nem helytálló. A menopauza idején valóban csökken a nemi hormonok termelése, de ez még nem jelenti azt, hogy a nők orgazmuskészsége vagy libidója teljesen megszűnne. Éppen ellenkezőleg preklimax időszakában a szexuális étvágy gyakran fokozottabb intenzitással jelentkezik.

Tehát a korosodó nők ama félelmei, hogy a nemi aktivitásuk teljesen lezárul, gyakran alaptalanok. Egyesek teljesen pánikba esnek és úgy érzik, hogy a szexuális területén nem szereztek kellő tapasztalatot, ezért igyekeznek behozni a mulasztásaikat. Ezt a jelenséget a szexuálpszichológia „ kapuzárási pániknak" nevezi. A felfokozott „szexuális étvágy" azonban gondot is okozhat, leginkább akkor, ha ez a hiperszexualitás nem egyezik a partner vagy a férj aktusok gyakorisága iránti vágyával. Ennek súlyos következménye is lehet, mégpedig az, hogy a nő kielégületlen marad, másrészt akár orgazmuszavar is felléphet. A hormonális változások következtében csökken a nő szervezetének ösztrogénszintje, ezért a szexuális impulzusok lefolyása is megváltozik.

Ez elsősorban a hüvely nedvesedésének késésére vonatkozik, ami az idősebb nőknél akár több percet is várathat magára. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkezik, aminek következtében a közösülés fájdalmas lehet. Az időskori szexualitás kielégítő lehet, amennyiben a férj szexuális igényei összeegyeztethetők a feleségével. Amennyiben pedig gondok adódnak, ezeken segíthet a partnerek egymás iránt tanúsított megértése, türelme, a hosszabb előjáték és nem utolsó sorban síkosítószerek használata.

Az adropauza (férfiklimax) a férfiak szexuális életében is változásokat idéz elő. Az pénisz erekciója késve következik be vagy nem teljes, csökken az ondó mennyisége, sőt az ejakuláció is később jelentkezik, aminek következménye, hogy az orgazmus sem nyújt olyan intenzitású kielégülést, mint fiatalabb korban. A szexuális élet területén tapasztalható hanyatlás, leginkább az egészségi állapot romlásával hozható összefüggésbe. Ebben a korban gyakoribbak a krónikus megbetegedések, pl: cukorbaj, szív- és érrendszeri megbetegedések stb. melyek egyértelműen a férfipotencia csökkenését vonják maguk után. A testi tünetekhez ráadásul még a pszichés megbetegedések is hozzáadódnak. Idős korban gyakoribbá válik a szexuális kudarctól, sikertelenségtől való félelem. Mindezeknek tudatában szem előtt kell tartanunk néhány lényeges tényezőt. A szexuális élettel kapcsolatos problémákat sokan nem beszélik meg partnerükkel, a pszichés befelé fordulás helyett megoldás lehet, ha házastársuknak nyíltan beszélnek gondjaikról, félelmeikről. A rendszeres kiegyensúlyozott nemi élet azonban egészséges nőnél és férfinál nem jelenthet megerőltetést, éppen ellenkezőleg, érettebb élményekben részesítheti a párokat, ráadásul a nők is felszabadulnak a védekezés örökös terhe alól, mivel a „klimax az egyik legbiztonságosabb" védekezési módszer.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: