0000-00-00 00:00:00• hírek • Szatmár.ro

Az időskori makula degeneráció

Ez a betegség a kor előrehaladtával lép fel és a sárgafolt sorvadásához vezet.

A dohányzás, az elhízás és az alacsony makula pigment sűrűség csak egy pár azon rizikófaktorok közül, amelyek makula degenerációhoz és annak eredményeként látáscsökkenéshez vagy akár vaksághoz is vezethetnek. A bajt megelőzni csak egészséges életmóddal és táplálék-kiegészítőkkel lehet.

Tények a makula degenerációról

Az időskori makula degeneráció gyakori betegség, amelyben világszerte több millióan szenvednek, mégis a társadalom számára kevéssé ismert. A makula degeneráció a leggyakoribb oka a visszafordíthatatlan vakságnak a fejlett országok 65 év feletti lakosságában. Minden 50 év feletti felnőtt veszélyeztetettnek számít a betegség tekintetében. Mivel a társadalom egyre inkább öregszik az időskori makula degeneráció komoly probléma lehet a jövőben.

Az időskori makula degeneráció (Age-related Macular Degeneration, AMD)

Mint azt a neve is mutatja ez a betegség a kor előrehaladtával lép fel és a sárgafolt sorvadásához vezet. A 75 és 84 év közöttiek egyharmada már érintett is az AMD-ben. A kór elhomályosítja az éles, központi látást és a betegek fokozatosan elveszítik egyik vagy mindkét szemük éles látását. A betegség folyamata megváltoztatja azt a pontot ahová az éles látáshoz szükséges fény és az általa hordozott jelek és energiák összpontosulnak. Ez komoly korlátozottságot jelent a mindennapi életben: a beteg nem tudja azonosítani az arcokat, akár családtagjait sem, lehetetlenné válik az olvasás vagy a segítség nélküli közlekedés.

A szervezet természetes védekező mechanizmusa

A szemorvosok sárgafoltnak (macula lutea) nevezik azt a pontot a retinán, ahol a legélesebb a látás. Ez a pár milliméter átmérőjű pont tartalmazza a legtöbb fotoreceptort, a csap- és a pálcika sejteket, amelyek a fényt érzékelik. A szemlencse a beérkező fényt a sárgafoltra fókuszálja, így keletkeznek az éles képek. Ez a folyamat hasonlít arra, amikor nagyítóval fókuszáljuk a nap sugarait egy adott tárgyra, míg az végül meggyullad. A fényben található sugárzás metabolizáló folyamatot indít el, amely retina károsító oxidáló anyagokat , ún. „szabad gyököket” hoz létre. Az egészséges emberi szem rendelkezik a szervezet által biztosított „antioxidáns védelmi mechanizmussal”, és ez csökkenti az oxidatív stresszt. A mechanizmus alkotóelemei a lutein és a zeaxanthin, két kizárólag a sárgafolt pigmentjében megtalálható karotinoid, amelyek a makuláris pigmentsűrűségért felelnek, az antioxidáns C és E vitamin valamint az antioxidáns enzimek szükséges kofaktorai, a cink és a szelén. A kiegyensúlyozott étrend biztosítja, hogy a szem természetes védő mechanizmusa ép maradjon. Korral azonban ez a rendszer fokozatosan sérülékenyebbé válik, mivel egyre nehezebb pusztán az étrenddel fenntartani az oly fontos ásványi anyag szintet.

Megelőzés

A megóvás és a megelőzés különösen fontos, mert a jelenleg létező gyógymódok (fotodinamikus kezelés, lézeres koaguláció) csupán a betegek kis százalékánál alkalmazhatóak. Ráadásul ezek a gyógymódok már csak előrehaladott stádiumban vehetők igénybe. Hozzá kell tenni, hogy ezek a kezelések a folyamat lassítására képesek, nem a visszafordítására. Az elvesztett látást a tudomány jelen állása szerint nem lehet visszaállítani! Átfogó tudományos kutatások és tanulmányok viszont kimutatták, hogy a táplálék kiegészítők formájában bevitt ásványi anyagok megelőző hatást fejtenek ki azáltal, hogy csökkentik a makula degeneráció rizikóját és lassítják a kifejlődését. Egy tanulmány is megerősíti, hogy a napi antioxidáns, cink, C és E vitamin valamint karotinoidok bevitele csökkenti az előrehaladott makula degeneráció romlásának ütemét. További tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a lutein és a zeaxanthin hosszútávú szedése növeli a sárgafolt pigmentsűrűségét, ami csökkenti az időskori makula degeneráció kialakulásának rizikóját.

Kiket fenyeget leginkább a makula degeneráció?

A makula degeneráció bárkinél jelentkezhet az 50. életéven túl, és közép vagy hosszú távon vakságot eredményezhet. A betegség gyógyíthatatlan és mintegy 124 millió embert érint világszerte. A népesség körében a betegség tényénél már csak az azt kiváltó okok kevésbé ismertek, pedig ezek egészséges életvitellel kizárhatók.

A lutein és a zeaxantin hiánya csökkenti a makula pigment sűrűségét és ettől a makula, más néven sárgafolt, az éleslátás központja fokozatosan leépül. Általában a luteinben és zeaxantinban gazdag, kiegyensúlyozott étrend erősíti a makula pigmenst és fenntartja a szem természetes védő mechanizmusát. Számos rizikófaktor ismert, amelyek hátrányosan befolyásolják a szem védő mechanizmusát, és teret engednek a makula degeneráció kialakulásának. A legfőbb rizikófaktorok a dohányzás, a helytelen étrend, amely nem tartalmaz kellő mennyiségben luteint és zeaxantint, az elhízás, a napfényvédelem hiánya, a családi hajlam, a nem (a nők veszélyeztetettebbek, mint a férfiak), a magas vérnyomás és a világos szem.

A legfontosabb, a makula degeneráció elkerülése érdekében, hogy megfelelő étrendet tartsunk fenn, amellyel bevihetjük szervezetünkbe a szükséges ásványi anyagokat, a dohányzás mellőzése, az elhízásra való odafigyelés és szemünk óvása a napfénytől. A kor előrehaladtával a védelmi rendszer sérülékenyebbé válik, és könnyebben kialakulhat a betegség.

„A Tökéletes Látásért” - kampány az időskori látásromlás ellen

2006 májusa óta tart a „A Tökéletes Látásért” kampány, amely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége, a Retina Magyarország Egyesület, valamint a Bausch & Lomb összefogásával jött létre. Az információs kampány számos rendezvényen helyett kapott a nyár és az ősz eddigi folyamán azzal a céllal, hogy tájékoztassa a lakosságot az időskori makula degeneráció (AMD) szembetegségről, és a helyszíneken végzett szűrések és tanácsadások segítségével hozzájáruljon a betegség korai felismeréséhez és kezeléséhez. Az AMD időben történő diagnosztizálása azért nagyon fontos, mert ez a betegség a mai tudásunk szerint nem gyógyítható, és az időskori vakság leggyakoribb oka. Egyre jelentősebb tényező a fejlett országokban, mivel a 75 és 80 éveseknek már egyharmada küzd ezzel a betegséggel.

Az Egészségliget 2006 elnevezésű családi egészségnapon 45.000 látogató találkozhatott „A Tökéletes Látásért” kampány munkatársaival, és vehetett részt szemészeti tanácsadáson. A tanácsadás magában foglal egy ún. előszűrést is, amely két részből áll:
Az érdeklődő kitölt egy kérdőívet, amelyet a jelenlévő szemészorvos kiértékel. Amennyiben a kapott eredmények alapján fennáll a makula degeneráció kialakulásának veszélye, mindenképpen javasolt az érintettnek lakóhelyéhez legközelebb eső szemész szakorvos felkeresése, és komplett szemészeti vizsgálat elvégzése. A már kialakult makula degeneráció megállapítására alkalmas módszer, amely szintén a kitelepült előszűrés részét képezi, az Amsler-rács segítségével végzett gyors teszt. Az Amsler-rács az AMD tünetén alapul, vagyis miután a betegség a retina központi részét megtámadta, a beteg fokozatosan elveszti központi éleslátását. A látómező központi részén jelentkező homályos folt vagy eltorzult kép, elgörbülő vonalak a makula degeneráció első tünetei lehetnek.

Vegye figyelembe, hogy az Amsler rács már csak az előrehaladott makula degenerációt tudja kimutatni! Így ha nem is látott elváltozást az Amsler rácsban, akkor is keressen föl szemész szakorvost ha Ön 50 év fölötti és érvényes önre a rizikófaktorok bármelyike (dohányzás, túlsúly, szegényes étrend, túlzott sok napfényen történő tartózkodás). gondola

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: