2018-12-26 11:18:28• hírek • Közlemény

Az idősek számára is fontos a szeretet

Az adventi készülődés minden évben karácsonyi ünnepséggel zárul a Caritas szatmárnémeti, nagykárolyi és túrterebesi nappali idősközpontjaiban.

A karácsony nemcsak a gyermekek, de az idősek életében is az év egyik legfontosabb eseménye, hiszen a szeretet, a törődés érzése, a Megváltó megszületésének örömhíre őket is új erővel, új reménnyel tölti el. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nappali idősközpontjaiban ezért minden évben kiemelt hangsúlyt helyeznek a karácsony illő megünneplésére.

 

A szervezet szatmárnémeti Reménység Nappali Idősközpontja csütörtök délelőtt tartotta meg hagyományos karácsonyi ünnepségét. A rendezvényt Hauler Magdolna intézményvezető nyitotta meg köszöntve a klubtagokat és a meghívott lelkészeket, majd minden jelenlévő együtt énekelte el a „Mennyből az angyalt”. Ezt követően Román János Caritas-vezérigazgató, római katolikus lelkész, Sabo Petru ortodox és Rácz Ervin református lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez. A beszédek között az idősek szavaltak és karácsonyi dalokat énekeltek magyar és román nyelven. Kiss Ana Ion Creangă versét szavalta el. Kruzlics János Ady Endre: Karácsony című költeményéből adott elő szemelvényeket, Marchiș Gheorghe (Gigi) pedig ünnepi gondolatait osztotta meg klubtársaival.

 

A Caritas szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközijében közel húsz éves fennállása során számos érdekes hagyomány alakult ki. Az intézménynek saját imádsága van, amelyet a nyugdíjasok nap mint nap együtt mondanak el, és a karácsonyt is sajátosan ünneplik. A központ munkatársai minden évben egy-egy személyre szóló képeslappal ajándékozzák meg az időseket, melyre a szeretettel, a hittel és a karácsonnyal kapcsolatos gondolatokat írnak. A nyugdíjasok sorra felolvassák a képeslapjukon szereplő gondolatokat, megosztva azokat egymással, elmélkedve egy kicsit róluk, majd karácsonyi énekeket énekelnek magyarul és románul. Így történt ez most is.

 

Pásztorjátékkal készültek a szerdán megtartott ünnepségre a Caritas nagykárolyi idősklubjának tagjai. A nyugdíjasok két hétig gyakorolták a jeleneteket, hogy minél élethűbben jelenítsék meg a több mint kétezer évvel ezelőtti eseményeket.

 

Meghitt hangulatban ünnepeltek a túrterebesi Caritas-idősklubba járó nyugdíjasok péntek délután. Az eseményen Román János vezérigazgató is részt vett, együtt imádkozva és énekelve az idősekkel.

 

A karácsonyi ünnepségek minden Caritas-idősközpontban a klubtagok megajándékozásával zárultak. Van, ahol hagyománnyá vált, hogy a nyugdíjasok is meglepik egymást egy-egy figyelmességgel, de a szervezet részéről minden klubtag kapott egy-egy ajándékcsomagot, hogy a gondoskodást és a szeretetet ilyen módon is érezzék.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: