2011-09-05 09:16:41• hírek • MTI

Az időjárási csapások már 700 életet követeltek az USA-ban

Személyesen kereste fel Barack Obama amerikai elnök vasárnap a New Jersey állambeli Patersont, amely egyike volt a legtöbb kárt elszenvedő településnek az Irén hurrikánban.

Az állam harmadik legnagyobb városában Chris Christie, New Jersey republikánus párti kormányzója elismeréssel nyugtázta a demokrata párti elnöknek az Irén okozta károk felszámolására tett erőfeszítéseket. A 150 ezres ipari városból a Passaic folyó áradása miatt százakat kellett kimenekíteni.
A jövőre választási küzdelem elé néző Obama-kormány, okulva a Bush-kormányzatnak a 2005-ös Katrina hurrikán idején elkövetett hibáiból, mintegy 2 millió lakost menekíttetett ki a veszélyeztetett területekről. A vihar ugyan megkímélte az olyan nagyobb városokat, mint New York, Boston és Washington, mégis 13 államban  46 ember halálát okozta, és az általa okozott károk meghaladhatják a 10 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államokban az idei időjárási csapások még az Irén előtt 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak és több mint 700 emberéletet követeltek. A kár tíz esetben haladta meg az 1 milliárd dollárt: a múlt héten elvonult hurrikán mellett 2011-ben öt ilyen tornádót, egy-egy középnyugati és mississippi áradást, egy délnyugati aszályt és egy-egy középnyugati és északkeleti hóvihart regisztráltak. A felsorolás azonban aligha ér véget ezzel, mert az amerikai hurrikánszezon júniustól novemberig tart, s a meteorológusok a legveszélyesebb hónapnak a szeptembert tartják. A Mexikói-öböl partvidékét jelenleg a Lee névre elkeresztelt trópusi vihar áztatja, az Atlanti-óceán felett pedig a Katia hurrikán araszol nyugat felé.    

A Munich Re biztosítótársaság az idei év első felében 98 természeti katasztrófát jegyzett fel az országban, ami mintegy a duplája a 90-es évekbeli átlagnak. Amerikában 2011-ben több tízezer rekordot állított be vagy döntött meg az időjárás, s csaknem ezer történelmi csúcs született. Ez utóbbiak nagy része a hőséggel kapcsolatos.

Oklahomában például olyan meleg volt júliusban, mint még soha egyetlen államban sem. Washingtonban, a Nemzeti Arborétumban példátlan hőséget, 41,1 fokot mértek. Houstonban augusztusban 24 napon át tartotta magát a 37,7 fok alá sohasem enyhülő kánikula. Szakértők szerint az abnormális felmelegedés a klímaváltozás jele.
A missouri Joplint és az alabamai Tuscaloosát lepusztító tornádók az idén 21 államon söpörtek végig, köztük Minnesotában, Wisconsinban és Massachusettsben is, ahol pedig ritka a forgószél.

Obama a hurrikán által pusztított területeken járt
Obama a hurrikán által pusztított területeken járt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: