2017-12-18 14:08:58• hírek • MTI

Az idén meghaladja a 3 milliárd dollárt a román-amerikai kereskedelmi forgalom

Az idén meghaladja a 3 milliárd dollárt a román-amerikai kereskedelmi forgalom, ami történelmi csúcsnak számít - jelentette ki Ilan Laufer üzleti szféráért és vállalkozásokért felelős román miniszter.

A tárcavezető Washingtonban tárgyalt Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel. A román minisztérium által hétfőn kiadott közlemény szerint az idei első tíz hónapban 2,6 milliárd dollár volt a román-amerikai kereskedelmi forgalom értéke, amely 17,5 százalékkal nőtt a tavalyi első tíz hónaphoz mérten.
 

Az amerikai vállalatok Romániába irányuló exportja 30 százalékkal nőtt. Laufer szerint az Egyesült Államok a hatodik legnagyobb külföldi befektető Romániában. Összesen 3500 amerikai tőkéjű vállalat működik, amelyek eddig összesen 8,4 milliárd dollárt fektettek be Romániában. 
 

Románia az Egyesült Államok és a NATO stratégiai partnere. Bukarest vállalta, hogy már az idén a bruttó hazai termék 2 százalékának megfelelő összeget fordít a haderő fejlesztésére, a következő tíz évben pedig mintegy 10 milliárd eurót költ fegyverek és katonai eszközök vásárlására. Románia az Egyesült Államokkal folytatott katonai együttműködéstől a gazdasági kapcsolatok fellendülését is reméli.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: