2015-01-15 10:00:15• hírek • MTI

Az idén is folytatódik az Első otthon lakásvásárlási program

A idén is folytatódik az Első otthon lakásvásárlási program, miután a kormány 2,5 milliárd lejben állapította meg a hitelgarancia keretet.

A kormány a szerdai ülésén döntött erről. A program folytatása mellett arról is döntés született, hogy a bankok számára tavalyra megállapított, és megmaradt államilag garantált hitelkeretet felhasználhatják az idén is.

Az országos állami garanciaalap 2009 és 2014 között mintegy 126 200 lakás vásárlására nyújtott hitelgaranciát, a finanszírozás értéke 4,8 milliárd euró volt. Tavaly az első kilenc hónapban 20 500 lakás megvásárlására biztosítottak állami garanciát, a szerződések értéke 736 milliárd euró volt.

A program lényege az, hogy az első otthonukat megvásárolni akaró fiatalok bankokhoz fordulhatnak kedvezményes hitelért. Öt százalékos előleget kell fizetniük, ami a normális jelzáloghitelek esetében magasabb. 2013-tól csak lejalapú államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak a program résztvevői, azelőtt az euró jelzáloghiteleket is támogatta az állam.

A programot azért indította 2009-ben az Emil Boc vezette akkori jobboldali kormány, hogy ösztönözze az ingatlanpiacot, amelyet súlyosan érintett a nemzetközi gazdasági válság. A 2012 májusa óta kormányzó Victor Ponta balközép kormánya megszakítás nélkül folytatta a lakásitel programot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: