2016-07-21 13:47:01• hírek • MTI

Az idén 10 százalékkal nőttek a bérek a versenyszférában

Az idei első fél évben átlagosan 10 százalékkal nőttek a bérek a román versenyszférában a tavalyi hasonló időszakhoz mérten - közölte csütörtökön a Smartree, amely a humánerőforrás kiszervezéssel foglalkozó egyik piacvezető cég Romániában.

Az Agerpres hírügynökség által idézett jelentés szerint az első negyedévben a bérnövekedés mintegy 9 százalék volt a tavalyi első három hónaphoz mérten, a második negyedévben meghaladta a 10 százalékot.

A bérek mellett a pótlékok is növekedtek, ezek átlagban 16 százalékkal voltak magasabbak az első fél évben a tavalyi első hat hónaphoz mérten. A pótlékok átlagértéke bruttó havi 146 lej volt. A jelentés megállapította: az első fél évben egyre gyakoribb volt, hogy magáncégek a bér mellett különböző rendszeres vagy alkalmi pótlékokkal, juttatásokkal kedveskedtek alkalmazottaiknak.

A legnagyobb bérnövekedést a kiskereskedelemben jegyezték, ahol általában minimálbérért foglalkoztatják a dolgozókat, de hasonló mértékű növekedés volt a nagy haszonréssel dolgozó ágazatokban, mint például az információtechnológia.
A jelentés arra is kitér, hogy a vizsgált időszakban 19 százalékkal nőtt a szabadságos napok  száma, a betegszabadságoknál 17 százalékos növekedést jegyeztek.

Az első hat hónapban a versenyszférában dolgozók száma mintegy 2 százalékkal emelkedett. A Smartree a felmérés elkészítéséhez 200 vállalattól gyűjtött adatot, amelyek több mint 2,5 milliárd euró árbevételt realizálnak.

A román statisztikai intézet július elején közölte, hogy májusban 14,2 százalékkal volt magasabb a román nettó és bruttó átlagbér a tavalyi ötödik hónaphoz képest. A reálbérek 18,3 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban.
Májusban 2063 lej volt a nettó átlagbér Romániában, a bruttó átlagbér értéke elérte a 2853 lejt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: