2013-03-12 10:43:23• hírek • MTI

Az évtized végére Kína lehet a világ legnagyobb konyakpiaca

Töretlen az érdeklődés Kínában a konyak iránt, a kelet-ázsiai ország az évtized végére a világ legnagyobb konyakpiacává válhat - idézi az iparági előrejelzéseket a Csingzsi Csuanmej kínai lap.

A kelet-ázsiai ország jelenleg a világ legnagyobb konyakimportőre, a fogyasztás pedig - a kínai bérek növekedésével, a középosztály bővülésével - évről évre nő. A Csingzsi Csuanmej által idézett, a Nemzetközi Bor- és Alkoholpiaci Kutatócsoport és a bordeaux-i székhelyű Vinexpo vállalat által összegzett statisztikák szerint 2007 és 2011 között átlagosan évi 55 százalékkal nőtt az országban elfogyasztott konyak mennyisége. 2012 és 2016 között ennél is nagyobb, mintegy 60 százalékos növekedés várható évente - jósolja a két cég közös tanulmányában.

A legtöbb konyak jelenleg az Egyesült Államokban fogy, évente csaknem 140 hektoliter, az ezüstérmes Szingapúr 82 hektoliterrel, míg Kína jelenleg bronzérmes 69 hektoliterrel.
A konyak ugyanakkor csupán a második legkedveltebb alkohol az országban, 36 százalékos részarányánál három százalékponttal magasabb a borfogyasztásé.

Szintén a Vinexpo számolt be róla, hogy a borokból értékesített mennyiség 2006 és 2011 között csaknem megháromszorozódott, s az italból az évtized közepére évente már hárommilliárd palack fogyhat, s ezzel Kína - az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország és Németország után - bebiztosítja  helyét az öt legnagyobb borpiac között.

Az importált borok csupán a fogyasztás 15 százalékát teszik ki, ezek ugyanakkor a hazaiaknál többnyire jóval drágábbak, így az értékesítés 40 százalékát adták. A jövőben az import növekedésére lehet számítani, 2015-re az Egyesült Királyság után érték alapján Kína lehet a világ második legnagyobb borimportőre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: