2011-01-18 15:57:09• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Az év végére végeznek a kastélyfelújítással

A tetőt már befejeztük, igaz, hátra maradt egy kevés munkálat még az ottani díszekkel. Ezen kívül a kivitelezők már megkezdték a padlózat kialakításának a folyamatát, éppen most hordják be például a kavicsot - magyarázza hírportálunk érdeklődésére Veress Tamás, a nagykárolyi Károlyi-kastély önkormányzati terepfelelőse. A mérnökemberrel negyedórával a városházán megtartott sajtótájékoztató után beszélgetünk. Az amúgy felettébb protokollárisra sikeredett „tájékoztatót" követően az újságírókat terepszemlére invitálta a kastély-felújítási projekt vezetősége.

Vetített képes előadásban számoltak be a nyugat-szatmári megyejogú város szimbólumának számító kastély rendbehozatalának folyamatáról a projektmenedzserek. Carmen Egri, az önkormányzat pályázatfigyelő irodájának vezetője a beruházás összegszerűségeit, illetve egyéb adatokat ismertetett. Bekő Tamás városmenedzser, a projekt menedzsere pedig már kényesebb kérdésekre is válaszolt: arról faggatta ugyanis az egyik sajtós kolléga, hogy ugyan miért az év végét jelölte meg a városvezetőség mint a munkálatok befejezésének az időpontját, amikor tudvalevő, hogy a pályázat értelmében még egy évnyi idő lenne rá. Óvatossággal indokolta ezt a városmenedzser, aki azt hangsúlyozta inkább, hogy december 6-ára végre készen lesz a kastély. Amint mondta, ez az az időpont, amelyhez a kivitelezők tartják is majd magukat.

A munkálatok felénél sem tartanak még - jegyezte meg Bekő Tamás. Magyarázat gyanánt arra emlékeztette a sajtósokat, s rajtuk keresztül nyilván a közvéleményt, hogy számos, előre nem látható munkálat szükségessé vált a kivitelezés során. Így van ez műemlékeknél - fejtette ki. Ezzel együtt ígéretet kapott az önkormányzat arra, hogy a kivitelezők tartják az idei év végi határidőt.

A terepen már bőven a megbeszélt időpont előtt várakozik Veress Tamás. Amíg a kollégák megérkeznek, arra kérjük, hogy meséljen a munkálatok mostani állásáról. Szól arról, hogy a padlózathoz azért kell kavicsot hordani, mert minden beázott. A nedvesség kiküszöbölése érdekében leszigetelnek mindent, így a falakat is. Utóbbi munkálat is már a vége felé jár. Az idő függvényében a falak vakolása is megkezdődik lassacskán. Ezt persze már most is végzik, azonban a hatalmas helyiségeket eközben folyamatosan fűteni kell, ami meg ugye óriási villanyáram-fogyasztással jár. A vakolást ennek értelmében csak az úgynevezett múzeumi részen végzik, ott ugyanis hamarosan végezniük kell - fejti ki a mérnök.


Bekő Tamás a kamerások kereszttüzében. Valamiért nem értették, hogy nem baj, ha a kastély hamarabb elkészül...
Bekő Tamás a kamerások kereszttüzében. Valamiért nem értették, hogy nem baj, ha a kastély hamarabb elkészül...

A kastély belülről

A könyvtárterem


Az év végére végeznek a kastélyfelújítással



A tetőzettel kapcsolatban elmondja még, hogy a lovagi teremnél van még munkájuk bőven. Azt teljesen le kell még szigetelniük, A fűtés bevezetése várat még magára, az áramot majdnem teljes egészében, míg a víz teljes egészében be van szerelve.


A kastély belülről

Halad a munka

Kontraszt. Van, ami már késznek tűnik...

Régi mintázatra bukkantak vakolás közben

Ezen a hágcsón emelik a magasba a munkaanyagokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: