2011-07-27 15:14:37• hírek • M. T. R.

Az év végére kész lesz a károlyi kastély és az erdődi vár

Minden jel szerint tartani tudják a nagykárolyi és az erdődi műemlékek belső és külső munkálatainak befejezésére tervezett év végi időpontot. Szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette ezt be Carmen Egli, a nagykárolyi önkormányzat projektfigyelő részlegének vezetője. A kivitelező cégek küldöttei voltak még jelen a városházán megtartott eseményen, valamint a nagykárolyi beruházás helyhatósági terepfelelőse, Veress Tamás, illetve a nyugat-szatmári település önkormányzatának kulturális igazgatója, Bogdan Georgescu.

Eleddig a nagykárolyi kastély tetőzetét és homlokzatát 90 százalékban újították fel, a belső vakolást és a szigetelést teljes egészében befejezték. Építészeti szempontból hozzávetőleg a munka fele részét végezték el. Az asztalosmunkák 40 százaléka van már kész, a padlózatnak pedig kevesebb mint egyharmada, míg a külső vakolásnak hozzávetőleg 40 százaléka. Az erdődi vár délnyugati és délkeleti tornyainak felújítása folyamatban van. Az egész felújítás körülbelül 35 százalékban van kész. Amint mondták, sokkal komolyabb feladatok elé kerültek, mint azt előtte sejteni lehetett. Például a régészeti feltárás is hosszabb ideig tartott. Továbbá mindkét épület felújítása a változékony, nedves időjárás miatt késett kissé.

A két felújítási projekt egyébként 23 millió lejnél is nagyobb összegű, ebből június végéig kevesebb mint 7 milliót költöttek el. Ellenben korántsem csak az épületek felújítása, rendbetétele foglaltatik a tervezetben, hanem visszaköltöztetni az életet a kastélyokba. Például különféle kulturális fesztiválokat szerveznek majd jövőre. Az elképzelések szerint lesznek helyieknek és lesznek a turistáknak szólók - zömében mindegyik a középkori hangulatot idézi majd, továbbá a magas kultúra is otthonra találhat a két műemlékben.

Azonban a felújítások idejére kitiltották - a kivitelezők kérésének megfelelve - a látogatókat. Így például idén nem lehet majd megtekinteni a nagykárolyi Károlyi-kastély két kiállítását.


Az év végére kész lesz a károlyi és az erdődi kastély

Az év végére kész lesz a károlyi és az erdődi kastély
Szerda déltájt is szorgoskodtak a nagykárolyi kastélynál

Az év végére kész lesz a károlyi és az erdődi kastély


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: