2014-11-14 15:53:25• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Az év mérkőzésére készül Dárdai és Iordanescu

Az év mérkőzésének nevezte Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a finnek elleni, pénteki Európa-bajnoki selejtezőt, amelynek sikeres megvívása esetén együttese kedvező helyzetből várhatná a tavaszi folytatást. Hasonlóan nyilatkozott az Észak-Írország elleni mérkőzésről Anghel Iordanescu román kapitány is.

A magyar csapat az északírekkel szemben itthon elszenvedett vereséggel kezdte a sorozatot - még Pintét Attila irányításával -, majd a szakvezető-váltást követően értékes döntetlent ért el Bukarestben, azután pedig küzdelmes találkozón begyűjtötte a három pontot a Feröer-szigeteken. Ezzel a negyedik helyen áll a csoportjában, pénteki ellenfeléhez hasonlóan négy ponttal. Vagyis győzelemmel megelőzné közvetlen riválisát.

"Előfordulhat, hogy eseménytelen lesz a mérkőzés - nyilatkozott az MLSZ TV-nek Dárdai Pál. - Nem fogom hagyni, hogy butaságot csináljon a csapat, mert a finnek nagyon jól passzolnak, azt szeretnék, hogy kijöjjünk hátulról, és ha területet hagynánk nekik, akkor nem lenne egyszerű levédekezni a támadásaikat. Előfordulhat, hogy sokáig lesz várakozó a történet. Ez nem szép, nem jó nézni, de nem szeretném, ha ebből türelmetlenség alakulna ki" - tette hozzá.

A kapitány arról is beszélt, hogy a legfittebb játékosokat szeretné pályára küldeni a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában 21.45-kor kezdődő találkozón.

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 14 alkalommal találkozott pénteki ellenfelével, a finn nemzeti csapattal: kilenc győzelem, valamint három döntetlen mellett kétszer kapott ki - legutóbb idén tavasszal 2-1-re.

„Szeretnénk gyorsan járatni a labdát és minél több helyzetet kidolgozni" - fogalmazott Mixu Paatelainen finn szövetségi kapitány. A szakember elmondta, százszázalékosan a győzelemre játszanak majd, ugyanakkor adott esetben egy döntetlennel sem szabad, hogy elégedetlenek legyenek, ugyanis ez egy olyan mérkőzés lesz, amelyen "mindkét fél nyerni szeretne, és egyik sem akar majd kikapni". Hozzátette, elsősorban a két csapat márciusi győri mérkőzését elemezték ki, bár inkább a saját játékukkal foglalkoztak, ugyanis tisztában vannak azzal, hogy azóta Dárdai Pál személyében új szövetségi kapitány irányítja a csapatot, és több helyen változott a keret is.

A szakember kisebb gondokkal is küzd, mivel a finnországi influenzajárvány csapatát is sújtja, több játékosa, köztük a válogatott húzóembere, Roman Eremenko is betegeskedik. A kapitány ennek ellenére kezdőként számít a CSZKA Moszkva irányítójára.

A sajtótájékoztatón részt vett Lukas Hradecky, a Bröndby kapusa is, aki péntek este kezdőként kap majd lehetőséget. "Nagyon örülök neki, hogy lehetőséget kapok ezen a fontos mérkőzésen. Kielemeztük a magyar csapatot, kifejezetten jól kontráznak, Dzsudzsák Balázs bal lába rendkívül veszélyes, és Szalai Ádám is nagyszerű játékos" - mondta a kapus.

Ami a finneket illeti, négy játékost lehet igazán kiemelni. Niklas Moisander az Ajax csapatkapitánya és a védelem oszlopa, Perparim Hetemaj a Chievo rombolója, Roman Eremenko a CSZKA Moszkva és egyben a finn válogatott esze és motorja, a korábban a Sevillában, a Schalkéban és a Celticben is megforduló, még mindig csak 24 éves Teemu Pukki pedig a befejezéseknél lehet veszélyes.

Teljesen más a helyzet Bukarestben, már amit a Románia és az Észak-Írország elleni örökmérleget illeti. Románia ugyanis eddigi négy meccsükből csak egyet tudott megnyerni, a másik hármat viszont elveszítette. Érdekesség, ám ezzel Észak-Írország az egyetlen brit csapat, amellyel szemben Romániának negatív a mérlege.

Érdekes, ám a román válogatott kispadjára tíz év után visszatérő Anghel Iordanescu diskurzusa szinte szóról megegyezik Dárdaiéval: ő is az év legfontosabb meccsének nevezi a szerdai találkozót és a szurkolók támogatását kéri. „Ez a év legfontosabb meccse! A csoportelső elleni győzelem óriási lépés lenne a továbbjutás felé. A játékosoknak és nekem is nagyon fontos a szurkolók jelenléte. Nagy szükségük van rájuk. Mint ahogy szükségünk van a győzelemre is", nyilatkozta a veterán mester.

A szerda esti meccs szatmári szempontból is kiemelten fontos: a román keretben ugyanis két szatmári játékos található. Florin Gardos, az angol Southampton 26 éves szatmárnémeti védője korábban már 12 alkalommal pályára lépett a nemzeti csapatban, míg a nála nyolc hónappal idősebb nagykárolyi Eric Bicfalvi, az ukrán Voliny Luck középpályása most debütálhat - vagy a jövő heti, Dánia elleni barátságos meccsen. Észak-Írország ellen valószínűleg egyikőjük sem kap helyet a kezdőcsapatban.

Ami az észak-ír keretet illeti, sérülés miatt nem játszhat Jamie Ward és Ryan McLaughlin, ám náluk is nagyobb hiányzó a csapatkapitány Steven Davis, ami mellesleg Gardos klubtársa. A britek legveszélyesebb embere Kyle Lafferty: a 27 éves csatár, aki a skót Rangersben, a svájci Sionban és az olasz Palermóban is megfordult, eddig mind a három csoportmeccsen betalált.

A 2016-os franciaországi kontinenstornára - melyen először az Eb-k történetében már 24 csapat vesz részt - a csoportok első két helyezettje automatikusan kijut, akárcsak a legjobb harmadik, a többi harmadik pedig pótselejtezőn harcolhatja ki a részvétel jogát.

Az állás:
1. Észak-Írország     3  3  -  -   6-1  9 pont
2. Románia            3  2  1  -   4-1  7
3. Finnország         3 1  1  1   4-4  4
4. MAGYARORSZÁG       3  1  1  1   3-3  4
5. Görögország        3  -  1  2   1-4  1
6. Feröer-szigetek    3  -  -  3   1-6  0

A pénteki, 4. forduló programja:
Magyarország - Finnország 21.45 m1
Görögország - Feröer-szigetek 21.45
Románia - Észak-Írország 21.45 TVR1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: