2014-02-13 09:58:41• hírek • MTI

Az európai filmművészetet népszerűsítik a középiskolákban

Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci

Az európai és a román filmművészetet népszerűsítő újabb kampány kezdődik február végén Bukarest nyolcvan iskolájában és további hét városban, a romániai középiskolások hat kiemelkedő európai alkotást tekinthetnek meg a júniusig tartó programban.

Az első vetítésnek Bukarestben február 24-én a Olasz Kulturális Intézet ad helyet. Bernardo Bertolucci legutóbbi alkotását, az Én és te című játékfilmet mutatják be. A Cervantes Intézetben 25-én az a Golyó című 2000-es spanyol drámát játsszák.

A Cinema-Edu elnevezésű kampány célja, hogy a művek témái mentén kialakuló vita és párbeszéd révén a fiatalokkal is megismertesse az európai és a román filmművészet világát, jelentős alkotásait. A bemutatott filmek elemzéséhez és megvitatásához kézikönyvet is mellékelnek a szervezők, akik hangsúlyozták, hogy a középiskolások jelentik a jövőt az európai és a román filmek számára, fejlődésük érdekében pedig elengedhetetlen a megfelelő szókincs és a kritikai érzék kialakítása.

A program alapját a Román Nemzeti Filmintézet egyik beszámolója képezi, amely megállapította, hogy 2008 és 2012 között visszaesett az európai és a román produkciók nézettsége, a moziba járók 90 százaléka kizárólag amerikai filmekre váltott jegyet.

A projektet jegyző Macondo Kulturális Egyesület 2010 óta szervez hasonló filmes programokat. A Cinema-Edut a Román Nemzeti Filmintézet támogatásával fejlesztette ki, a kezdeményezés most lép a negyedik szakaszba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: