2014-05-03 12:35:24• hírek • Pogár Demeter/MTI

Az európai NATO-országoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat

Az európai NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat az Ukrajna elleni orosz fellépés fényében - jelentette ki pénteken Washingtonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

"Minden NATO-tag részéről megújított pénzügyi kötelezettségvállalást kell látnunk" - hangsúlyozta a Pentagon vezetője a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontban.

Sürgette, hogy a NATO védelmi minisztereinek elkövetkező ülésein vegyenek részt a költségvetésért felelős vezetők is, és hogy a tanácskozásokon összpontosítsanak annak a megtörésére, hogy az európai tagállamok katonai költségvetése folyamatosan csökken.

A NATO védelmi, majd külügyminiszterei legközelebb júniusban gyűlnek majd össze tanácskozásra. A szövetség következő csúcstalálkozója - amelyen részt vesz majd Barack Obama amerikai elnök is - szeptemberben Walesben lesz.

Hagel szerint a Krím orosz elcsatolása és a többi Ukrajnában végrehatott orosz művelet "a NATO-t megalakulásának céljára" emlékezteti és egy tisztázó pillanat a transzatlanti szövetség történetében. "Nem vehetjük biztosra - Európában sem -, hogy a békét a hiteles katonai elrettentő erő garantálja" - mondta.
Szavai szerint a szövetség tagállamainak azért kell növelniük katonai kiadásaikat, mert Oroszország hosszú távon próbára fogja tenni a NATO célját, az állóképességét és elkötelezettségét.

Az Egyesült Államok az elmúlt két évtized során csökkentette katonai jelenlétét a világban, a 28 NATO-tag közül pedig csak kevesen - Észtország, Görögország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - fordítják ténylegesen GDP-jük 2 százalékát katonai kiadásokra, a szövetségen belüli megállapodás szellemében. (A francia és a török katonai büdzsé kevéssel maradt el el ettől.)

Kedden John Kerry külügyminiszter szintén azt sürgette, hogy azok a tagországok, amelyeknek védelmi költségvetése nem éri el a GDP 2 százalékát, növeljék kiadásaikat az elkövetkező öt évben. Három évvel ezelőtt Robert Gates, a Pentagon akkori vezetője figyelmeztette a szövetségeseket arra búcsúbeszédében, hogy amennyiben nem költenek többet a haderejükre, akkor a NATO-t az a veszély fenyegeti, hogy katonailag kollektíven jelentéktelenné válik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: