2014-08-21 11:22:26• hírek • MTI/ Kocsis Zoltán

Az esélytelenek nyugalmával?

A Bajnokok Ligája után csütörtökön az Európa Ligában is az utolsó selejtezőkörhöz értek a csapatok. A Debrecen a svájci Young Boys, a Petrolul a horvát Dinamo Zágráb, az Astra pedig a francia Olympique Lyon ellen vág neki a rájátszásnak úgy, hogy nem számít esélyesnek.

Kondás Elemér együttese a BATE Boriszov ellen drámai körülmények között, 93. percben kapott góllal búcsúzott a Bajnokok Ligájától, most a második számú sorozatban, a fehéroroszok után egy újabb olyan riválissal mérkőzik meg, amellyel korábban már találkozott. A berni gárdával 2008-ban az UEFA Kupa selejtezőjének harmadik fordulójában csapott össze a hajdúsági együttes, a párharc első mérkőzésén Svájcban Rudolf Gergely góljával ugyan korán vezetést szerzett a Debrecen, a hazaiak azonban fordítottak és 4-1-es diadalt arattak, majd a Debrecenben rendezett visszavágón 3-2-re győztek és jutottak tovább simán.

A Young Boys hat fordulót követően jelenleg negyedik helyen áll hazája pontvadászatában, az első négy mérkőzésén nyeretlen maradt és mindössze három pontot gyűjtött, ám legutóbbi két találkozóját, köztük a rekordbajnok Grasshoppers ellenit is magabiztosan megnyerte.

Kondás Elemér együttese címvédőként csak a nyolcadik az OTP Bank Ligában négy fordulót követően, legutóbb szombaton Újpesten szenvedett egygólos vereséget, ráadásul a szakvezető munkáját sérülések és eltiltás is nehezíti. A klub honlapjának beszámolója szerint a kapus Nenad Novakovic és a védő Mészáros Norbert még csak nemrég kezdte el a teljes értékű munkát. René Mihelic még a Cliftonville elleni mérkőzésen szenvedett combizomszakadást, ő biztosan kihagyja még a visszavágót is, míg Tisza Tibor az Achilles-ín gyulladása miatt nem bevethető. Selim Bouadlát a BATE elleni visszavágón állították ki két sárga lappal, ő szintén kihagyni kényszerül az első felvonást.

Nem számít a párharc esélyesének a Petrolul sem, amely a horvát kirakatcsapattal, a Dinamo Zágrábbal csap össze. A Dinamo úgy él a futballszurkolók köztudatában, mint amely tehetségeket nevel és jó pénzért továbbadja tehetősebb nyugati kluboknak. Ehhez képest a nyáron zsinórban kilencedszer bajnok Dinamo 6,3 millió eurót fordított erősítésekre. A legtöbbet a chilei Junior Fernandezért fizettek a Leverkusennek, szám szerint 2,5 millió eurót. De nem sajnáltak kifizetni 1,8 milliót a többszörös portugál válogatott Paulo Machadóért az Olympiakosznak sem. A portugál válogatott kapuját 35 alkalommal védő Eduardo ingyen érkezett a Genoától, míg Angelo Hernandezt a Manchester Unitedtől, a Armin Hodzic-csot a Liverpooltól, Wilson Eduardót pedig a Sporting Lisszabontól vették kölcsön.

Ennek megfelelően a hazai pontvadászatban öt meccsből ötöt nyert a Dinamo az idén. Nincs rossz formában a Petrolul sem, amely négy bajnoki után még veretlen és hármat meg is nyert. Főleg a Filipe Teixeira, Juan Albin, Toto Tamuz hármas van nagy formában és Adrian Mutu is korábbi önmagát idézi.

Első ránézésre az Astra Lyon ellen párharca tűnik a legkiegyenlítetlenebbnek. Még akkor is igaz lehet ez, hogy a Lyon messze jár attól a csapattól, amely néhány éve zsinórban hetedszer igázta le a francia élmezőnyt. Az Olympique jelenleg valamiféle csodabogár az európai topklubok között: a keret 33 játékosa közül ugyanis 23 saját nevelésű. A hétvégi Toulouse elleni bajnokin a kezdőcsapatban hét olyan játékos szerepel, amely a lyoni akadémián nevelkedett. Ezzel szemben az Astra hétvégi bajnokiján mindössze négy román szerepelt a kezdőben, az egész keretben pedig 14 román mellett 11 külföldi szerepel. És egyetlen saját nevelésű sem!

Ezzel együtt a Lyon keretének összértéke 102 millió euró, szemben az Astra 29,2 milliójával. A franciák a tavaly a negyeddöntőig meneteltek az EL-ben, ahol a bombaformában lévő Juventus állította meg őket. Ezek után meglepő lenne, ha idén félvállról vennék a sorozatot - már csak azért is, mert így számtalan fiatal játékos kaphat bizonyítási lehetőséget.

Petrolul - Dinamo Zágráb 20.15 ProTV
Lyon - Astra 21.30 DigiSport
Young Boys - Debrecen 20.30 DunaTV

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: