2014-07-07 02:47:19• hírek • Kocsis Zoltán

Az esélyeknek megfelelően Rafal Kobylarz nyerte az Aquastarban szervezett világbajnokságot

Az előzetes esélyeknek megfelelően a lengyel Rafal Kobylarz nyerte a skót felföldi játékok világbajnokságát az Aquastar aquaparkban. Az igazi nyertesek azonban mégiscsak a nézők voltak, akik két napon keresztül egy nem mindennapi verseny szemtanúi és résztvevői lehettek.

A szombati négy versenyszám után - amelyek közül a kalapácsvetést biztonsági okokból nézők nélkül bonyolították le - vasárnapra további négy szám maradt a világbajnokság programjából. Ráadásul a leginkább látványos számok.

Nem tudni, hogy e miatt, de az tény: vasárnap a szombati nézőszám többszöröse volt kíváncsi a versenyre. Az aquapark parkolójában alig volt szabad hely, a park területén pedig szinte minden négyzetmétert kihasználtak a vendégek. A járdán végighaladva az ember orrát olyan tömény kozmetikum illatfelhő ütötte meg, mintha egy zárt térségben lenne. Mindez semmiféle gondot nem okozott - nem úgy az az autós, aki úgy parkolta le járművét, hogy ezzel a parkoló egyik sorát teljesen leblokkolta.

Ettől azonban zavartalanul zajlott a verseny, amelyet az első nap után a lengyel Rafal Kobylarz kezdett az élről: szombaton négy versenyszámból hármat megnyert a 25 éves sportoló. Aki aztán az első vasárnapi számot is megnyerte, igaz, az izlandi Georg Ogmundssonnal holtversenyben. A 25 kilogrammos súlyt mindketten ötször dobták át a 480 centiméter magas akadályon. A következő versenyszámban két, egyenként 110 kilogrammos farönköt, koffert kellett időre elcipelniük a Herculeseknek. Dolgukat megnehezítette a homok, ráadásul féltávnál fordulniuk is kellett, ami szintén rabolt lendületükből - Ogmundssonnak ennek ellenére 26.50 másodpercre volt szüksége az 50 méter megtételéhez, ezzel meg is nyerte a számot.

A harmadik vasárnapi szám gyakorlatilag a felföldi játékok szimbólumaként ismert póznadobálás volt. Az amúgy sem könnyű feladatot nehezíti, hogy nem elég átdobni az 50 méter hosszú, 55 kilós póznát a hosszanti tengelye körül, hanem annak a dobóhoz viszonyítva olyan pozícióban kell leesnie, mintha az óramutató 12 órát mutatna. Ezt egyetlen versenyzőnek sikerült elérnie, méghozzá az amerikai Chad Ullomnak.

Ezzel együtt az utolsó számot Kobylarz olyan előnnyel kezdte, hogy elég lett volna a 120 kilós golyót feltennie az állványra ahhoz, hogy megnyerje a versenyt. Ám ő, igazi profihoz méltón, sorra tette fel a 120, 140, 150 és 160 kilós golyókat.

Ezzel Kobylarz magabiztosan nyerte meg a világbajnokságot. A második az izlandi Georg Ogmundsson, a harmadik pedig a holland Johann Langenhorst lett. Lemaradt a dobogóról a horvát Ivan Medimurec, a magyarországi Kiss Tibor és Saliga Tamás pedig ötödik, illetve hatodik lett. A hetedik helyen végzett az amerikai Chad Ullom, a nyolcadikon a szerbiai Kecskés Roni, a kilencedik a szatmárnémeti Cortean Sanyi, a tizedik pedig a szintén amerikai Al Myers lett - ők ketten azonban különböző sérülések miatt be sem tudták fejezni a versenyt.

A versenyszámok között Kéri György skótdudás szórakoztatta a közönséget, akitől egy üveg whiskyt is lehetett nyerni. Az eredményhirdetés előtt aztán újabb izzasztó feledat várt a fiúkra a tikkasztó júliusi melegben: a közös fotózkodások próbája. Ám ők ezt is állták. Elsősorban a végig rendkívül közvetlen Ullom, valamint Langenhorst és Ogmundsson volt tettre kész - az sem okozott gondot, ha az illetőt épp magasba kellett emelni.

Szatmár megye első felföldi játékok világbajnokságát tehát a lengyel Rafal Kobylarz nyerte - az igazi nyertesek azonban azok a nézők voltak, akik a két nap alatt nem mindennapi produkcióknak lehettek szemtanúi.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: