2012-02-20 12:49:10• hírek • Szatmár.ro

Az érzékeny kapcsolatokért

Az emberi kapcsolatok megmutatkozási formái voltak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági csoportvezetőinek rendezett téli találkozó középpontjában.

A szatmárnémeti Scheffler János Lelkipásztori Központban rendezték február 18-án szombaton az egyházmegyei ifjúsági csoportvezetők téli találkozóját. A fiatalok, amellett, hogy messziről érkezett barátaikkal találkozhattak, elmondhatták élményeiket, mesélhettek a plébániájukon megvalósuló ifjúsági foglalkozásokról, ez alkalommal is kaptak szellemi útravalót.

A nap központi témája az emberi kapcsolatok volt, közöttük pedig különösen a fiú-lány, férfi-női megnyilvánulásokra figyeltek. Ft. Lapka József ifjúsági és ministránslelkész felvezetőjében megkérte a fiatalokat, gondolkodjanak el identitásukon, és az életükben megjelenő kapcsolatokon. Rámutatott, világunkban a kapcsolatok egyre inkább a nemiség kifejeződési formái felé tolódnak, abban silányulnak el. Elmondása szerint nem szabad az érzések sokszínűségét beszűkíteni a nemi vágyak spektrumára, hanem a Jóisten akaratának megfelelően, a szeretetre, a kölcsönös tiszteletre kell megnyílni. Egy bibliai történettel, a betániai vacsora jelenetével igyekezett gondolatokat ébreszteni a „tiszta, finom lelkű szeretet" megjelenéseit illetően. De bemutatott egy mozaikot is, M. I. Rupnik ábrázolását a megfelelő történethez. Ezzel is az érzékeny egymásrafigyelés, a kapcsolatok őszinte megélése, a finom részletek fontossága került hangsúlyra.

A szentírási elmélkedést követően a fiatalok időt kaptak a gondolkodásra, akár a teremben ülve, akár a városban sétálva egyedül töltöttek fél órát, majd visszaérkezésükkor elmondták belső/külső útjuk élményeit.

A találkozó lényegi részét képezte továbbá a plébániai ifjúsági programok szervezésére való motiválás, a fiatalok buzdítása az esperességi és egyházmegyei programokba történő bekapcsolódásra. Ezzel kapcsolatban csoportokban meg is osztották gondolataikat. A szombati program második felében aztán újra a kapcsolatok intimitásának kérdése került előtérbe egy vita révén, majd zenés órákkal ért véget a téli találkozó.

Ifjúsági csoportvezetők találkozóját tartották

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: