2012-11-15 17:49:07• hírek • MTI

Az erdélyi magyarok kétötöde sírja vissza a kommunizmust

Az erdélyi magyarok 38 százaléka rosszabbnak látja a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedést, mint a rendszerváltás előtti helyzetet - derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézete és a BellResearch közös kutatásából, amelyben az erdélyi magyarok médiafogyasztási szokásait is vizsgálták.

Az 1804 ember megkérdezésével, reprezentatív minta alapján készített felmérést abban a hat erdélyi megyében végezték augusztus-szeptemberben, ahol a legmagasabb a magyarok aránya, így Székelyföldön Hargita, Kovászna és Maros megyében, valamint a határ mentén Szatmár, Szilágy és Bihar megyében kérdezték meg a lakosságot.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott kutatási összefoglaló szerint az "erdélyi magyarok kétötöde visszasírja a rendszerváltás előtti időszakot": az eredmények szerint a 18 éven felüli erdélyiek 38 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedés rosszabb, mint az 1990 előtti volt. A válaszadók 28 százaléka a jelenlegi rendszert preferálja inkább, míg a megkérdezettek másik kétötöde nem érez különbséget a két időszak között.

Míg az alapfokú végzettségűek csaknem fele a régi rendszer híve, addig a diplomások kétötöde a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedést tartja jobbnak, de az is megállapítható, hogy a 45 év fölöttiek sírják vissza inkább a rendszerváltás előtti időszakot.

A kutatás az erdélyi magyarok médiafogyasztási szokásait vizsgálva arra jutott, hogy a többség számára a magyarországi televíziós csatornák jelentik az elsődleges információforrást, ezeket gyakrabban nézik, mint akár a helyi magyar nyelvű csatornák, akár a romániai tévéadók programjait. Az eredmények szerint 10-ből 6 erdélyi magyar naponta nézi valamely magyarországi tévécsatorna műsorait, és mindössze 8 százalékuk mondta azt, hogy soha nem kapcsol magyarországi tévéadóra. A felmérés szerint a legidősebb korosztály néz leggyakrabban magyarországi műsorokat.

A második leggyakoribb hírforrásnak az internet és a rádió tekinthető: a megkérdezettek 13 százaléka látogat meg valamilyen magyarországi weboldalt, és majdnem ugyanennyien hallgatnak magyarországi rádiót. A válaszadók szerint az általuk hallgatott rádióműsorok 80 százaléka magyar nyelvű. Magyarországi napi- vagy hetilapot az erdélyiek elenyésző hányada olvas rendszeresen, 12 százalékuk havonta egyszer fog a kezében magyarországi sajtóterméket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: