2009-05-28 13:37:17• hírek • MTI

Az erdélyi fiatalokat nem érdekli a politika

Egyre inkább csökken a romániai magyar fiatalok érdeklődése a politika iránt - ez a következtetése annak a felmérésnek, amelyet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar diákjai körében végeztek.

A felmérés, amelyről csütörtökön számolt be a Szabadság című helyi napilap, része egy 2000-ben elkezdett kutatássorozatnak. Ennek célja a magyar diákok közélethez való viszonyának a feltárása. A felmérésbe 9200 kolozsvári magyar egyetemistát vontak be a kutatók.

Az idei kutatás során azt tapasztalták, hogy választási kampányról legfeljebb hallomásból, véletlenszerűen szoktak tájékozódni a diákok. Általában helyesnek tartják a választáson való részvételt, de ez azért mégsem olyan fontos számukra, hogy bármilyen más programról lemondjanak miatta.

Az egyetemisták politikai aktivitásának csökkenése abból is látszik, hogy mindössze 34 százalékuk tagja valamilyen szervezetnek. Többségük csak hetente egyszer szerzi be az új információkat, nagyrészt a világhálóról. Ezért például arra a kérdésre, hogy milyen irányba haladnak a dolgok Romániában, több mint 30 százalékuk azt válaszolta: nem tudja megítélni.
A megkérdezettek 56 százaléka ment el szavazni a 2007-es romániai európai parlamenti választáson. Viszont csak 27 százalékuk mondta azt, hogy a június 7-i európai parlamenti választáskor is ugyanígy tesz.

A felmérés kitért az év végi romániai államfőválasztásra is. A kolozsvári magyar egyetemisták több mint 60 százaléka a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjére szavazna, amennyiben a szövetség indít saját jelöltet. A román politikusok közül Traian Basescu államfő a legnépszerűbb a magyar diákok körében, rá 14 százalékuk voksolna.

Péter László szociológus, a BBTE oktatója a lapnak elmondta: az idei kutatás során azt tapasztalták, hogy a diákságnak a közélethez való viszonyulásában gyökeres változás történt. Míg ugyanis az 1990-es években a kritikusság jellemezte a diákokat, vagyis határozott véleményük volt bizonyos közéleti kérdésekben, és intenzíven tájékozódtak a közéleti-politikai témákban, mára megszűnt a közélettel szembeni kritikai magatartásuk.


A felmérés szerint az erdélyi fiatalokat nem érdekli a politika
A felmérés szerint az erdélyi fiatalokat nem érdekli a politika


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: