2019-02-19 06:52:39• hírek • x

Az építészmérnök felel: ezért válassza a helyi, tejleskörű szolgáltatást nyújtó tervezőirodát

Elgondolkozván a házépítésen vagy renováláson, egyszeriben elhagy a magabiztosság. Rengeteg kétely merül fel, mikor saját álomotthonunk megtervezésére és megvalósítására kerül sor. A „Mit?”, „Miként?”, „Kivel?” és „Mennyiért?” csak a kezdeti kérdések, ezeket még száz követi szépen sorjában.

Az építkezésre vagy a felújításra nem csak fiatalok adják a fejüket. Előbb-utóbb mindenkinél eljön az a pont, mikor saját házról álmodik, vagy otthonosabbá tenné a meglévő ingatlanát. Amint a szükség erősödik, úgy sokszorozódnak a talányok, vajon megéri-e belevágni egy ilyen nagy falatba? A hónapokig, vagy akár évekig elhúzódó munkálatok kimerítik az embert fizikailag és anyagilag egyaránt. Hogy megérte-e, az aránylag hosszú idő múlva derül ki. Önök is így vannak ezzel? Azért nincs még veszve minden...

 

Sok múlik azokon, akikre a feladatot bízzuk. Na jó, igazából minden rajtuk múlik. Ezért is fontos időben utánanézni a szakembereknek.

 

Ionescu-Benedek Teodórával, a IOBE tervezőiroda vezető építészmérnökével beszélgetve rájöttünk, mégis van remény arra, hogy teljes körű, pontos, részletes felvilágosítást, illetve szolgáltatást kapjunk helyben, Szatmárnémetiben.

 

Az építész Bécsben, az Ernst Hoffman Architekten cégnél kezdte a pályáját, ahol olyan kaliberű terveken dolgozott tervezőként és a helyszíni munkálatok felügyelőjeként, mint a prágai Quibix4Praha, a bukaresti Magheru 1. szám, valamint a varsói Hamton by Hilton háromszáz szobás szállodája. Három év külföldi munka és tapasztalatszerzés után tért haza, Szatmárra. 2013-ban alapította meg saját vállalkozását, az IOBE-t.  

 

 

Jó tervezőért és kivitelezőért sem kell a szomszéd városba vagy külföldre menni. Mindenki megtalálható helyben is - és sokszor jobb áron, mint egy nagyvárosi vagy külföldi szakértő!

 

Az IOBE csapata teljeskörű szolgáltatást nyújt civil- és ipari építészeti megoldások téren is. Az épületek tervezésén kívül belsőépítészeti- és kerttervezési kérdésekben is fordulhatnak hozzájuk. „Kulcsrakész” csomagajánlataik nem csak lakóházakra kérhetőek, hanem lakóövezetekre, ipari létesítményekre és más nagyobb volumenű projektere egyaránt. Az egyik legnagyobb eddigi munkájuk az aranyosmeggyesi Alu Menziken irodaépületének műszaki rajza.

 

A szatmárnémeti tervezőiroda vezetőjével, Teodórával arról beszélgettünk, mire érdemes figyelni - főleg az építészmérnök, de a kivitelező vállalat megválasztásakor is, hogy az álomház vagy a belső átalakítás megfelelő minőségű, időtálló legyen, valamit az ügyfél elképzelésének és a családi kasszának is megfeleljen.

 

Ionescu-Benedek Teodóra szerint az első és legfontosabb dolog a pontos igények lefektetése. Az anyagi keret, az időtáv, a projektre szentelt szabadidő és a minőségi elvárások megállapításával kezdődik minden munkálat.

 

A megrendelőnek először is tudnia kell a felső összeghatárt. E nélkül bele sem érdemes vágni, mert félbemaradhat a munka, oda az addigi befektetés. Képben kell lenni azzal is, meddig húzódhat a tervek megvalósítása. Éveken keteresztül „idegennél” lakni költséges és kényelmetlen. Meg tudja állapítani előre, mennyi ideje jut a beszerző körútra és a folyamatos ellenőrzésre, utánajárásra? A munka és a család mellett ezek a kellemetlenségek más hasznos dolgoktól szakítják el az embert. 

 

 

Nem utolsó sorban, gondolkozzunk el azon is, mi lényegesebb: az időtálló, megbízható minőség vagy a garancia nélküli, olcsó megoldások? Az "olcsó mindig drága", "olcsó húsnak híg a leve" , "nincs pénz az olcsóra" közmondások nem hiába születtek.

 

Az építészmérnök elmesélte, csapata mennyi mindennel könnyíti meg az építkezésre készülődők mindennapjait:

 

Az IOBE tervezőiroda esetében teljeskörű szolgáltatásról beszélhetünk, hiszen az engedélyek megszerzéséhez szükséges teljes dokumentáció elkészítésén túl a statikai- és az épületgépészeti terveket is átadják, valamint listát készítenek a munkálatok során felhasználandó anyagokról, továbbá a nyílászárókról is. A kiviteli dokumentáció sem maradhat ki, mely az építkezés feladatainak rendjét és módját részletesen tartalmazza. A kétdimenziós rajzok mellett 3D-ben is ábrázolják a projektet (a helyiséget belülről vagy az ingatlan külsejét, belsejét és kertet), esetlegesen plusz ötleteket, javaslatokat ajánlva az alapváltozathoz. Ezen túlmenően, a bürokratikus ügyintézésben is segítséget nyújt az iroda. 

 

Ionescu-Benedek Teodórával beszélgetvén történeteiből és magyarázataiból az is kiderült, miért is olyan fontos, hogy a teljes dokumentumcsomagot egy és ugyanazon építész készítse el. Nem sok jót mond el startból egy építészmérnökről, ha nem vállalja be a teljes pakk elkészítését. Az olcsó és félmunka sok bosszúságot okozhat a jövőben.

 

A szakember jó esetben úgy ismeri a projektet, mint a tenyerét, és az ügyfél kívánságaival is tisztában van. Az alaprajzot egy újabb szakemberhez elvinni a műszaki terv vagy a többi papír kiviteléért, mert pénztárcabarátabb, nem mindig okos megoldás. Miért? Van-e elég idő és pénz az újbóli sokalkalmas ismeretségkötésre, egyeztetésre, konzultációra? Szakemberenként változnak az elképzelések, a megoldási javaslatok. Sok bába közt elvész a gyermek.

 

 

Sokkalta gyorsabb és biztonságosabb, nomeg költséghatékonyabb megoldás egy irodánál lehorgonyozni, mely teljes körű szolgáltatást kínál.  Az első találkozótól az engedélyek megszerzéséig hozzávetőleg 13-15 hetes várakozási-, iratrendezési idő telhet el. Ekkor jön csak a neheze!

 

Az IOBE csapata ekkor sem engedi el az ügyfelek kezét – meséli Ionescu-Benedek Teodóra. Amennyiben a minőségi, gyors és megbízható kivitelezőre szavaz a tulajdonos, az építészmérnök akár szatmárnémeti építési vállalkozót is ajánl, nomeg építkezési ellenőrt.  Azok a helyi vállalatok, melyeket jó szívvel ajánlanak, nem a halogatós fajták. A szerződésben pontosított időpontra és az előre megbeszélt költségből húzzák fel vagy alakítják át az éplületet. (Ezek a cégek általában előre egy évre foglalhatóak, de megéri várni, ha komolyak a megrendelő szándékai.) 

 

Nincs időhúzás, nincs lenyúlás, hiszen az építészmérnök készítette iratcsomag minden mozzanatot tartalmaz, ily módon világosan követhető, hogy a tervek szerint mennek-e a dolgok vagy sem. Az (kivitelezőtől független) építkezési ellenőr pedig rendszeresen felülvizsgálva a munkálatokat megláthatja mindazt, melyen az ügyfél avatatlan szeme átsiklana - így spórolható meg a rengeteg felesleges kiadás. És ha még ez sem lenne elég, maga az építészmérnök is ellátogat a helyszínre 2-3 alkalommal, valamint problémás esetben további telefonos és személyes találkozóra is nyitott. 

 

 

A Ionescu-Benedek Teodóra vezette szatmárnémeti IOBE tervezőcsapat mindent megtesz az álma terveszerű megvalósításáért. Érdemes hát elgondolkozni azon, van-e értelme szakemberekért a szomszédba (külföldre) menni? Válassza ön is a szatmárnémeti IOBE tervezőirodát, spóroljon a minőségi, teljes körű kivitelezés lehetőségével élve! További információért látogassa meg az iroda weboldalát és Facebook oldalát! 

 

Az IOBE tervezőiroda elérhetőségei:
Web: http://iobe.ro
Facebook: https://www.facebook.com/iobe.ro/

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: