2013-01-19 10:45:35• hírek • Kocsis Zoltán

Az építészetről beszélgettek

„Beszélgetések az építészetről" címmel rendhagyó, ám hagyományteremtő jellegű bemutatót szervezett a Szatmári Építészkamara péntek késő délután. Az Északi Színház stúdiótermében két fiatal kolozsvári magyar építész, Tóthfalusi Gábor és Tulogdy László György beszélt karrierről és tervekről, hagyományról és modernitásról, trendekről és koncepcióról. Egyszóval az építészetről.

A két fiatal építész együtt végezte el az építészeti egyetemet Kolozsváron és noha ezt követően egy ideg útjain külön váltak, közösen hozták létre a kincses városban a Tektum tervezői irodát. Az évek során több házat (elsősorban lakóházat) terveztek Kolozsváron és környékén, rendszeres szereplő a különböző nemzetközi vásároknak, szimpóziumoknak. Ars poeticájuk az építészeti értékeink megőrzése, egyben a modern, de nem a standardizáló globális trendekkel való ötvözése.

A szép számú szakértői közönség soraiban olyan ismerős arcokat fedezhettünk fel, mint Nits János városi tanácsos, az urbanisztikai bizottság ellenzéki elnöke valamint Günthner Tibor egykori szenátor.

Amint azt Fornvald Gréta, a Szatmári Építészkamara tagja, a péntek esti esemény egyik szervezője elmondta, igyekeznek új életet lehelni a 2010-ben alakult társaság mindennapjaiba. A tavaly decemberben már rendeztek egy évvégi eseményt „Coop pe strada" címmel és tartottak egy kiállítást is az agropanziók témakörében.

A következőkben pedig havonta szeretnének egy-egy eseménnyel előrukkolni: technikai szemináriumokkal, kirándulásokkal, filmvetítésekkel. „Célunk az, hogy az építészetet mindenki számára elérhetővé tegyük. Az nem egy elszigetelt tudomány vagy művészet. Másik célunk pedig az építészeti örökségeink megőrzése - ezért várunk sok szeretettel mindenkit következő eseményeinkre", mondta a Szatmár.ro-nak Fornvald Gréta.

A Szatmári Építészkamarának jelenleg közel ötven tagja van. A tagsági feltétele, hogy az illetőnek legyen építész diplomája.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: