2008-05-22 16:25:14• hírek • Szatmar.ro

Az embereket közvetlenül veszélyezteti a fajok eltűnése

Éhezés, szomjúság, járványok és természeti katasztrófák várnak a jövő generációjára, ha ilyen mértékben folytatódik a természet kizsákmányolása – figyelmeztet egy zöld szervezet a legújabb, a biológiai sokféleségről szóló tanulmányában.

A természetvédelmi szervezet felszólítja a Bonnban egybegyűlt kormányokat, hogy sürgősen dolgozzanak ki egy cselekvési tervet, amely visszafordítja a jelenlegi, a számos faj fennmaradását veszélyeztető, katasztrófába mutató tendenciát. 2002-ben a világ országainak kormányai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2010-ig megállítják a biológiai sokféleség csökkenését. A legutóbbi WWF jelentés (Biológiai sokféleség 2010 után) szerint azonban a jelek nem azt mutatják, hogy ez sikerülhet. Az emberi élet minősége és biztonsága nagy mértékben függ az élelemtől, az ivóvíztől, a gyógyszerektől és a természeti katasztrófák elleni védelemtől. Hogy mindezek a jövőben is mindenki számára elérhetők legyenek, meg kell védenünk a fajokat és a természetes élőhelyeket.

A tanulmány a WWF által kialakított Élő Bolygó Indexen alapul. Az 1970 óta gyűjtött adatokat felhasználó mutató megközelítőleg 1500 faj populációiról mutat trendeket. Az utóbbi 30 évben ezen trendek túlnyomó része csökkenő jellegű volt.

„A biológiai sokféleség biztosítja a bolygó egészségét, és közvetlen hatása van ránk, emberekre is. Ha a folyamat folytatódik, emberek millióinak az élelmiszer-ellátása válhat bizonytalanná kártevők vagy betegségek miatt, ivóvízhez pedig nem, vagy csak ritkán juthatnak hozzá. Kevesebb fajból kevesebb új gyógyszert tudunk előállítani, és a természeti katasztrófákkal szemben kevésbé leszünk ellenállóak. A globális felmelegedés hatásait pedig intenzívebben érezzük majd.” – mondta a természetvédelmi szervezet igazgatója.

2002-ben az egyezmény aláírói pontos célokat tűztek ki annak érdekében, hogy globális, regionális és nemzeti szinten jelentősen visszaszorítsák a biológiai sokféleség csökkenését. A WWF mostani jelentése szerint azonban ez nemcsak hogy nem valósult meg, de olyan helyzet alakult ki, ahol a környezetvédelmi minisztériumok a legfelsőbb szintű segítség nélkül nem tudják visszafordítani a jelenlegi tendenciát.

Az egyezményt aláíró országok képviselői 2008. május 19-étől 30-áig Bonnban tartják a Biológiai Sokféleség Egyezmény aláíró felek kilencedik találkozóját.

WWF

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: