2010-12-16 11:31:49• hírek • MTI

Lassítja az öregedési folyamatot az új szer

Serkenti az immunsejtek termelődését, ezáltal lassítja az öregedési folyamatokat kifejlesztője szerint a lenalidomid hatóanyagot tartalmazó szer - idézte amerikai kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Mindez javítja a szervezet képességét, hogy megküzdjön a kórokozókkal vagy akár a tumorokkal. Kidolgozója, a Kaliforniai Egyetemen tevékenykedő Edward Goetzl "a fiatalság forrása pirulának" nevezte el a szert.

A vegyületből - amelynek szerkezete kémiailag a talidomid nevű betiltott gyógyszerre hasonlít - olyan kis mennyiségre van szükség a kezeléshez, hogy a kutató reményei szerint a kezelés csaknem mellékhatások nélküli lehet.

2009-ben Goetzl ötven felnőttnél vizsgálta a citokinek csoportjába tartozó fehérjék szintjét. Megfigyelte, hogy az egészséges 70-80 éves nőknél ugyanolyan koncentrációban voltak jelen a citokinek, mint az egészséges huszonévesekben.

A legyengült állapotban lévő időseknél ugyanakkor a védő citokinek szintje alacsonyabb volt, ám a lenalidomid hatására megemelkedett.

Mint Goetzl elmondta, a pirula nem feltétlenül hosszabbítja meg az emberek életét, ám egészségesebben élhetik idős éveiket. A nagyobb méretű kipróbálás megkezdését a jövő évben reméli a kutató, aki szerint az influenza elleni oltáshoz hasonlóan kaphatnák majd meg egykor a 65 év fölöttiek a szert.

A kutatási eredményeket a Clinical Immunology című szakfolyóirat legközelebbi - januárban megjelenő - számában teszik közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: