2011-10-19 16:59:32• hírek • Kocsis Zoltán

Az eltűnt tüntetés nyomában

Tagadhatatlanul hideg van a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, amely alaposan megnehezíti tanárok, diákok dolgát. Ennek ellenére a gyerekek körében megoszlottak a vélemények, hogy szükség van-e tiltakozó akciót szervezni az intézményben vagy sem. Ami viszont biztos, a kedden meghirdetett villámcsődület csődöt mondott: egyetlen tiltakozó feliratot sem lehetett látni délután 14 órakor.

„Két héttel ezelőtt, amikor az akciót kezdtük szervezni, akkor még négyszázan voltunk, most viszont már kevesen maradtunk. Megfélemlítettek minket, félünk a korrupciótól", magyarázta egy lázadó szellemű, ám beszédében inkonzekvens fiatal fiú. „Kellemetlen a helyzet, fázunk, de nem hiszem, hogy tiltakozással jobb lenne nekünk. Attól még nem lesz itt meleg", mondott ellent iskolatársának egy másik diák.

Ami viszont biztos, hogy az iskolában hideg van! Egyes termeiben kevésbé, másokban viszont nagyon. Itt a tanárok időközönként tornáztatással próbálják csökkenteni a gyerekek hidegérzetét, miközben az iskola saját költségén forró teát osztott a tanulóknak a nagyszünetben. Összesen mintegy 180 liternyit. „Egyes termekben a reggel egy fokot mértek", mondta az egyik fiatal pedagógus, miközben két leányzó egy közös takaróba burkolózva sétált a folyosón.

„Bízom a szülők és a diákok megértésében és abban, hogy látják, mindent megteszünk a probléma kezeléséért. Jelen pillanatban lehet, hogy iskolánk sem lenne, ha a helyi önkormányzat nem állt volna mellénk", kezdte beszédét Pataki Enikő, a Főgimnázium igazgatónője, majd hozzátette: „Újból nehéz körülmények között kell boldogulnunk, de ez legalább múló állapot és nem állandó, mint amilyen az előző években volt".

Az igazgatónő elmondta, hogy a három magyar nemzetiségű parlamenti képviselő 900.000 lejt lobbizott ki Bukarestben, ennek kiutalásáról pedig a kormány szerdán döntött. „Tudtuk, hogy a fűtésrendszer nincs a legjobb állapotban, de azt nem tudtuk, hogy teljesen használhatatlan. Sajnos, pénzt csak most sikerült erre szereznünk, a közbeszerzési eljárások körülményessége miatt pedig legjobb esetben is január környékén tudjuk üzembe helyezni az új fűtésrendszert, amely összesen 630.000 lejbe kerül. Ez azonban a következő húsz évre megoldja az iskola ilyen jellegű problémáit".

Bár a szatmár.ro keddi cikke után több hozzászóló is megkérdőjelezte, hogy lett volna fűtéspróba, Pataki Enikő szerdán megerősítette: „Nagybányai szakértők mérték fel a rendszer állapotát és ők tartottak fűtéspróbát, igaz, nem vízzel, hanem levegővel".

Szélmalomharc a hideg ellen egy mobil hőbefúvóval

Az iskola vezetői azonban nem ülnek tétlenül addig sem, amíg az új rendszer végre működésbe lép: csütörtökön nyolc nagy teljesítményű ipari hősugárzó érkezik, amelyet a polgármesteri hivatallal közösen vásároltak meg. Ahhoz azonban, hogy azokat üzembe tudják helyezni, a villanyhálózatot is meg kell erősíteni. „A kantin fűtésrendszere az egyedüli, amelyik működik, mert ők annak idején kivágták magukat a teljes rendszerből. Ha rá tudnánk csatlakozni arra a rendszerre, akkor az épület egyik részében meg lenne oldva a fűtés. Csakhogy a kantinból a mai napig nem költöztek ki, pedig már szeptember elsején megkapták a felszólítást", magyarázta a Pataki. A kantint mellesleg a Gheorghe Dragos Közgazdasági Gimnázium használja...

„Nem tartom helyesnek, hogy bárki politikai tőkét kovácsoljon, kihasználva a diákok naivitását, esetleg tenni akarását", zárta mondandóját az igazgatónő.

A diákok nem foglalkoztak a beígért tüntetéssel

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: