2010-04-25 12:46:19• hírek • MTI

Az eltűnő gleccserek

A globális átlaghőmérséklet emelkedése nyomán az elmúlt évtizedekben felgyorsult a gleccserek olvadása szerte a Földön; az Alpoktól a Himaláján át egészen Alaszkáig az apadó jégfolyók a klímaváltozás jól ismert jelképeivé váltak.

Ez a klímaváltozás egyik legegyszerűbb mutatója. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a gleccserek olvadnak, ez alapvető fizikai jelenség. Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy értékeljük a gleccserek változásának a mértékét - mondta Eric Rignot, a NASA egyik vezető tudósa, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A Grinnell-gleccser a Montana államban lévő Gleccser Nemzeti Parkban majdnem 90 százalékkal zsugorodott az elmúlt évszázadban, és máshol is ez történt a gleccserparkban - hangsúlyozzák gleccserkutatók. Amikor a Gleccser Nemzeti Parkot kialakították még 1912-ben, 100 gleccser volt a parkban - mondta Lonnie Thompson, az Ohiói Állami Egyetem professzora. Ma már csak 26 gleccser van a parkban és ezek is várhatóan eltűnnek a következő 30 éven belül.
A Muir-gleccser az alaszkai Glacier Bay Nemzeti Parkban van. A legnagyobb gleccserveszteségeket Alaszkában mérték. Gleccserkutatók szerint a különböző időpontokban készült fotók tükrözik a legjobban a végbement változásokat. A Muir-gleccser 7 év alatt 8 km-t veszített hosszából.


A gleccserek nagy mértékű olvadása katasztrófához vezethet
A gleccserek nagy mértékű olvadása katasztrófához vezethet


Az alaszkai jégfolyók valóban hatalmas mértékben zsugorodnak. Senki nem vitatja a Muir-gleccser olvadását, drámai mértékben vízzé olvad - magyarázta Marco Tedesco, a City College of New York segédprofesszora, hozzátéve, hogy az alaszkai Pedersen-gleccser a másik szemléltető példája a jég masszív visszahúzódásának.
Lonnie Thompson professzor 1978 óta térképezi fel a perui Qori Kalis-gleccser zsugorodását. - Megfigyelésünk első 15 évében a jégfolyó évi 6 méteres ütemben húzódott vissza, míg a legutóbbi 15 évben átlagosan 60 méterrel évente - hangoztatta. Ez a világ legnagyobb trópusi jégsapkája és a területének körülbelül a 25 százalékát vesztette el azóta, hogy elkezdtük megfigyelni - tette hozzá.

A gleccsertudósok egyetértenek abban, a grönlandi Jakobshavn Isbrae-gleccser jól példázza, hogy mi történik a gleccserekkel, mert ennek a jégfolyónak hosszabb története van, mint sok másikénak. A rá vonatkozó adatok egészen 1850-ig nyúlnak vissza. A Jakobshavn hosszú ideig lassan húzódott vissza, viszont 2000-től sokkal gyorsabban kezdett zsugorodni.
Nemcsak a Jakobshavn, hanem a három legnagyobb grönlandi gleccser is drámai változáson ment át ugyanebben az időszakban - közölte Leigh Stearns, a Kansasi Egyetem segédprofesszora.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: