2019-09-02 08:56:51• hírek • Bede Emőke

Az első negyedévben közel kilencven kórházi fertőzés történt megyénkben

Az egészségügyi személyzet által továbbadott betegségek a világ számos pontján okozzák napi szinten a páciensek elhalálozását, s ez nem korlátozódik csak az elmaradott országokra. Egy-egy kórházi fertőzés akkor is emberéleteket követelhet, ha egyébként maga az egészségügyi intézet a legmodernebb eszközökkel van felszerelve.

Épp ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen igyekszik felhívni a figyelmet mindazon módszerekre, melyekkel meggátolható a kórházi fertőzések kialakulása. Bármennyire is banálisnak hangzik, ennek egyik legelső lépése a kézmosás népszerűsítése, ugyanis az egészségügyi személyzet tagjai olykor-olykor hajlamosan elfelejtkezni erről, s így taxiként viszik át egyik páciensről a másikra a különféle fertőzéseket. Ennek okán pedig a kezelt személyeknél olyan komoly betegségek is jelentkezhetnek (akár a kórház elhagyását követően is), melyek a beutalás pillanatában még nem veszélyeztették az életüket. Európa fejlett országaiban a betegek hét százalékát érintik az ilyen kórházi fertőzések, a gyengén vagy közepesen fejlett országokban azonban ez az arány már a 15 százalékot is elérheti.


Azzal sajnos nem árulunk el nagy meglepetést, hogy a kórházi fertőzések tekintetében Románia is érintett, 2018 során nem kevesebb mint 20 240 olyan megbetegedést regisztráltak, mely bizonyíthatóan az egészségügyi intézmény falai között alakult ki. Szatmár megyében ez a szám tavaly 433 volt, melyek közül 108 a megyénk kórházaiban működő sürgősségi osztályokon, 55 a sebészeteken, 8 dialízis közben, 262 pedig más osztályokon történt. 318 páciens emésztési zavarokra panaszkodott, de sokan tapasztaltak légzési vagy vizelési panaszokat is - derül ki az összesítésből.


Ami a 2019-es adatokat illeti, a Közegészségügyi Statisztikai Központ egyelőre csak az első negyedévi adatokat dolgozta fel. A közzétett adatok szerint az év első három hónapjában országos szinten 6484 kórházi fertőzés történt, Szatmár megyében pedig összesen 89. Ezek java része – az előző évhez hasonlóan – a sürgősségi osztályon alakult ki, szám szerint 20, de a sebészeten is regisztráltak már 7 esetet. A fennmaradó fertőzéses esetek a többi osztályok között oszlanak meg, melyeket azonban a statisztikai központ már nem pontosít.


Az efféle fertőzéseket könnyen továbbadhatják a kórházban dolgozók, illetve az oda érkező látogatók is. Utóbbiaknak tanácsos úgy a látogatás előtt, mint utána kezet mosni, illetve nem árt, ha tartanak maguknál egy gél vagy spray állagú kézfertőtlenítőt is. Ezekkel a szinte már minden kisboltban megvásárolható szerekkel ugyanis könnyen megoldható a fertőtlenítés akkor is, ha a konkrét kézmosás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető. Nem érdemes elmulasztani ezt az apróságnak tűnő, de annál fontosabb lépést, hiszen a hanyagság valakinek akár az életébe is kerülhet. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: