2019-08-20 04:27:51• hírek • Nagy Tímea

Az első nap programjai: Kezdődik a régen várt régióünnep, a 18. Partiumi Magyar Napok

A rendezvénysorozat idén is tucatnyi helyszínen, több mint száz eseménnyel várja a résztvevőket.

A minőségi, sokszínű kulturális és szabadidős programkínálat, illetve a fergeteges koncertek már évek óta a Partiumi Magyar Napok védjegyének számítanak. Az idén nagykorúvá vált fesztiválon, többek között, a környezettudatos életmód népszerűsítésére, valamint a helyi termékek széleskörű megismertetésére is hangsúlyt fektetnek a szervezők. Íme, az első nap programja:

 

Augusztus 20., kedd – Szent István király ünnepe:

 

Római Katolikus Székesegyház

09.00 – Ünnepi szentmise. Celebrálja Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök

10.00 – Koszorúzás

 

Tűzoltótorony és környéke, CBA színpad

10.00 – Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – az Álomzug Társulás előadása.  Rendező: Papp Melinda.

 

 

Minden lány álmodozik valamiről. A királylányok például arany- meg ezüst ruháról. Hajnalka királykisasszony álma megfejtéséhez egy beszélő malac szívén keresztül vezet az út …

A bábszínházi előadást az Art Projekt Egyesület szervezi, az Autonet Import Kft. támogatásával.

 

Láncos Református Egyházközség gyülekezeti terme

16.00 – Trianonhoz vezető út 100 év távlatából – a Veritas Történetkutató Intézet munkatársainak előadássorozata a szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében

 

 

Gali Máté: Háborús összeomlás és forradalom Magyarországon 1918-1919-ben

Ligeti Dávid: Internacionalista háború vagy honvédelem? A Tanácsköztársaság 1919. évi harcai

 

Iparosotthon: PMN Filmélmények – gyermek- és ifjúsági filmek

16.00 – A Pál utcai fiúk, Fábri Zoltán filmje

 

 

Molnár Ferenc világhírű regényének filmváltozata. A film 1969-ben a Magyar Játékfilmszemlén a közönség díját nyerte, és jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra.

A filmet a Partiumi Vándormozi hozza el, a Külhoni Magyar Gyermekek Éve 2019 program keretében. Szervező a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület.

 

Tűzoltótorony és környéke, CBA színpad

17.00 – Teremtésmese – az Árgyélus Színház előadása. Rendező: Écsi Gyöngyi.

 

 

Többek között megtudhatjuk hogyan szerzett magának Ádám több földön töltött időt, az először kapott 30 éve mellé, és micsoda civakodást rendeztek Évácskával. A bölcs tanulság az, amit az Úristen az első emberpárnak adott: "értem én, hogy nem jó se vele, se nélküle, de viseljétek el egymást szeretetben."
A bábszínházi előadást az Art Projekt Egyesület szervezi, az Autonet Import Kft. támogatásával.

 

Szatmárnémeti Északi Színház

18.00 – Ember az embertelenségben – a Bekecs Néptáncegyüttes táncszínházi produkciója az elmúlt 100 év eseményeiből. Rendező-koreográfus: Tőkés Csaba Zsolt.

 

 

Az előadás azok előtt szeretne tisztelegni, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért és nem utolsó sorban azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek, példát mutatva emberségről, bátorságról, hazaszeretetről, kitartásról és hitről. A táncelőadás megidézi a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit, de nem akar dokumentarista krónikásaiként beszámolni az elmúlt század háborús eseményeiről, inkább a történelem kiszolgáltatottságában élő emberhez való közelítést célozzák. A személyessé tételt irodalmi szövegtöredékek, naplórészletek és vetítés segíti.
Az előadást a Harag György Társulat szervezi, az Ecomatrix Kft. támogatásával.

 

Tűzoltótorony és környéke, CBA színpad

20.00 – Nagy Norbert tenor koncertje

 

 

A Szatmárnémetiből származó népszerű előadó a milánói Scala operaházat is meghódította, de a  a PMN-nek is visszatérő vendége. Ezúttal a Nagy Norbert Symphonic Live-val varázsolja el a közönség szívét, egy klasszikus- és filmzenékből álló, egyedülálló, igényes műsorral minden korosztály számára.

 

Batthyány sétány, rendezvénytér – Új központ
21.30 – Örök tél, Szász Attila filmje – szabadtéri vetítés a PMN Filmélmények keretében

 

 

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva, sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és, egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat, ahol embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának – a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak – akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettejüket család várja otthon?
Szervező a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: