2010-11-17 20:29:10• hírek • Póti Orsolya

Chopin dallamok csendültek fel

A Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia szerda este nagyszabású zongorakoncertnek adott otthont. Frederic Chopin születésének 200-dik évfordulója alkalmából Remus és Roman Manoleanu tartott előadást.

Frederic Chopin (eredeti nevén Fryderyk Franciszek Chopin) lengyel származású zeneszerző, a zongorazene történetének jelentős egyénisége. 1810-ben született egy Varsó melletti kis városban, Zelazowa Wolaban. A zene iránti fogékonysága igen korán megmutatkozik: 6 évesen már komponál, 8 évesen pedig nyilvánosan szerepel egy zongoraverseny előadásával. A varsói konzervatóriumban Elsner zeneszerző tanítványa.

Műveire a szláv dallamvilág, a lengyel táncos ritmus, a Kelet-Európára jellemző gazdag díszítés, a változatos harmóniák a jellemzőek. Legtöbb műve, legyen az nocturne, etűd, zongoraverseny, keringő vagy ballada, mindegyik lelke mélyéből feltörő személyes vallomás.

Még fiatalon elhagyja szülőföldjét, Bécsen keresztül Párizsba utazik, ahol rajongással fogadták a tehetséges zongoristát. A nagyváros biztosította, hogy zongoratanításból és műveiből jól megéljen, de ennek légköre mégis idegen maradt számára. Tüdőbajtól megviselt szervezetét az állandó hazavágyás, s Georges Sand francia írónő iránti szerelme 39 éves korában a halálba sodorja. Párizsban temették el a Pere Lachaise temetőben, de szívét Varsóba vitték, és ma is ott őrzik.

Apa és fia, Remus és Roman Manoleanu egy színvonalas előadással másfél órára „elhozta" a szatmári közönségnek is a neves zeneszerzőt; a tehetséges művészek szonátával, etűdökkel és balladával kápráztatták el a szép számban összegyűlt hallgatóságot.

A koncert végén Remus Manoleanu, a Bukaresti Országos Zene Egyetem adjunktusa bemutatta két könyvét - A játékos zene ( Muzica sub semn ludic) és Játék paradigmák a román zenében (Paradigme ludice in muzica romaneasca) - , melyeket a helyszínen meg is vásárolhatott a közönség.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: