2011-02-08 11:45:06• hírek • Póti Orsolya

Az első Liszt-emlékkoncertre készülnek

Két romantikus zeneszerző emléke söpör végig a világon: ünnepi koncertek sorozatával zárult le a Chopin-év, az új évtől kezdve pedig világszerte Liszt Ferenc-bicentenáriumára készülnek. A Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia február 10-én ad rendkívüli emlékhangversenyt ez alkalomból.

Liszt Ferenc zongoraművész születésének 200-ik évfordulóját ünnepeljük idén. Az évfordulóra számos koncerttel  és hangversennyel emlékeznek itthon és külföldön egyaránt. A koncertek, nem csak arra adnak alkalmat, hogy a zeneszerző műveit jobban megismerhessük, illetve gyakrabban hallhassuk, hanem arra is, hogy felidézzük életének főbb állomásait.

Liszt kora legjelentősebb romantikus zeneszerzője és minden idők legnagyobb zongoraművésze. Doborján (ma Ausztria területén) született 1811 októberében. Tehetsége korán megmutatkozott, csodagyereknek tekintették. Fellépett több országban is, tanulmányait Bécsben végezte, majd egy időre Párizsba költözött. Az 1840-es években már Európa-szerte ismert zongoraművész. Zeneszerzői munkássága a hatvanas években teljesedett ki, és ugyancsak ekkor kötött barátságot Wagnerrel. Rengeteget utazott, majd élete utolsó évtizedeit megosztotta Budapest, Weimar és Róma között. Gyakran ellátogatott Bayreuthba, ahol 1886. július 31- én halt meg, 75 éves korában.

A napokban a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia zenekara az első Liszt Ferenc emlékkoncertre készül, amely a Romániai Magyar Zenei Társaság közreműködésével jön létre. A koncerten Horváth József vezényel, aki úgy a magyar, mint a román Kolozsvári Állami Operaház karmestere, és az est szólistája Demény Balázs zongoraművész lesz - tudtuk meg Fátyol Rudolf hegedűművésztől, a szatmári filharmónia igazgatójától.

„Idén két szimfonikus hangversennyel szeretnénk megemlékezni a reformőr Lisztről, de a zongoraművésznek ajánlott koncertek mellett más hangversenyeinkbe is beiktatunk egy-egy Liszt-művet. Az első emlékkoncertre most, február 10-én kerül sor, a második Liszt-hangversennyel pedig október 27-én várjuk a nagyközönséget. Csütörtök este a II. Magyar  Rapszódiát, az I. Esz-dúr hangversenyt, és „Szimfonikus költemények"-et - előjátékokat - hallgathat a közönség" - mondta el a Szatmár.ro-nak Fátyol.


Liszt Ferenc-emlékkoncertre készül a Filharmónia
Liszt Ferenc-emlékkoncertre készül a Filharmónia


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: