2013-01-07 09:59:37• hírek • MTI

Az előzőnél szerényebb lesz Obama elnöki beiktatása

Az idei beiktatási szertartáson a tervek szerint jelen lesz az Egyesült államok mind a négy életben lévő exelnöke, Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton és George W. Bush is.

A szervezők szerint 600-800 ezer embert vonz majd az amerikai fővárosba Barack Obama második elnöki eskütétele, ami meg sem közelíti majd a 2009-ben Washingtonba tódult kétmilliós sokaságot.

Obama január 21-én teszi majd le nyilvánosan a hivatali esküt, a Capitolium lépcsőjén. A beiktatási ünnepségeket azonban távolról sem előzi meg az az izgalom, amely négy évvel ezelőtt uralta az Egyesült Államokat, amikor első alkalommal költözhetett fekete elnök a Fehér Házba.
"Szerintem sokan úgy érzik: ő már elnök, de egy kicsit őszebb, egy kicsit öregebb, ez már nem akkora újdonság, mint amilyen volt" - nyilatkozott önmagáról a választási kampány idején Barack Obama.

A beiktatási szervezőbizottság a nem éppen rózsás gazdasági helyzetre, részben a biztonsági intézkedések költségeinek csökkentésére hivatkozva, idén négyről háromnaposra kurtította az elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségeket. Csökken a rendezvények száma is: míg 2009-ben tíz beiktatási bált tartottak az amerikai fővárosban, most ilyenből mindössze kettő lesz, és mindkettőt a Washingtoni Kongresszusi Központban tartják majd.
2009-ben 130 zenekar és mintegy 15 ezer ember vonult fel a Pennsylvania Avenue-n, idén ezekből is kevesebb lesz. Négy éve az összes szállodai szoba a beiktatás előtt hónapokkal elkelt az amerikai fővárosban és környékén, ma azonban még mindig bőven vannak lefoglalatlan szállások.

Obama duplán fogja letenni a második kormányzási ciklusának kezdetét jelző hivatali esküt. Az első mandátuma ugyanis az alkotmány értelmében január 20-án délben jár le. Ez éppen vasárnapra esik, ám ezen a napon a hagyományok szerint beiktatási ünnepséget rendezni nem szokás. Obama ezért vasárnap először szűk körben, hétfőn pedig az ünneplésére összegyűlt tömegek előtt is fogadalmat tesz.

Ilyen naptári egybeesés ritkán fordul elő: utoljára Ronald Reagan újraválasztása után, 1985-ben történt kettős eskütétel. Az elsőt a Fehér Ház Nagy Előcsarnokában tette le az elnök, kisszámú meghívott vendég, de egyben a tévénézők millióinak nyilvánossága előtt is. A népünnepéllyel azonban még egy napig várni kellett.
A sors furcsa fintora, hogy Obama az első hivatali esküjét is kétszer tette le. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke ugyanis az első szertartás során összekeverte a fogadalom szövegének szórendjét és az újdonsült elnök attól tartott, hogy emiatt nem felelt meg a törvény betűjének.

A biztonság kedvéért másnap reggel a Fehér Ház Térképszobájába hívatta Roberts bírót, és újságírók jelenlétében újra felesküdött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: