2018-07-18 12:45:18• hírek • Bede Emőke

Az elmúlt két év eredményeit értékelte a városvezetés

Két éve annak, hogy Szatmárnémeti élére polgármesterként Kereskényi Gábor került, az alpolgármesteri székeket pedig Doina Feher és Adrian Albu foglalhatták el. Épp ezért a városi elöljárók mérleget vontak lastromba szedve az elért eredményeket és a további célokat.

Az első két év legfontosabb célkitűzési között szerepelt a közúti infrastruktúra korszerűsítése. Ennek jegyében történt többek között a Károlyi út, a Lókert környéki utcák, az Alsó Garandhát, a Szigetlanka, az Őrnagy, a Nagyrét oldali utca korszerűsítése, de a Decebal híd általános felújítása is, valamint a Tiszaújlaki utcáról induló bicikliút megvalósítása, mely révén kerékpárral is el lehet jutni az Aquastarig. Összességében tavaly több mint 40 utcát modernizáltak a Szamos mindkét oldalán, mely munkálatok  teljes értéke elérte a 23 millió lejt.
 

Beszámolójában Kereskényi Gábor ezekkel a projektekkel kapcsolatban két fontos aspektusra hívta fel a figyelmet. Először is a megvalósuló felújítási munkálatok nem csak az autós forgalom által használt felületeket érintették, hanem tekintettel voltak a gyalogosan és a két keréken közlekedőkre is. Ahol lehetséges volt, ott a járdákat is újraburkolták, illetve új szegélyköveket raktak le. A polgármester emellett azt is kiemelte a Szatmárnémetiben zajló felújításokkal kapcsolatban, hogy az elmúlt két évben nem vettek át olyan munkálatokat, melyek nem feleltek meg a minőségi elvárásoknak. Mi több, a hibákat a kivitelezők saját költségükön kellett kijavítsák.
 

Az elmúlt két év városfejlesztését illetően elhangzott, hogy nagy figyelmet fordítottak a különféle zöldövezetek, parkok és játszóterek karbantartására. A Szamos jobb partján ez 7665 négyzetméternyi, a bal partján pedig 14479 négyzetméternyi zöldövezetet és 20 játszóteret jelent. Emellett a közvilágítás fejlesztése is prioritást élvezett, ennek köszönhetően több mint 3 ezer lámpát cseréltek már ki városszerte. Fontos eredményként könyvelték el továbbá a a több száz lakás hőszigetelését, az ANL-tömbházak építését és a tömegközlekedési vállalat buszparkjának gazdagítását is.
 

Kereskényi mindezek mellett azon pályázatokról is beszámolt, melyekre sikerült európai uniós támogatásokat lehívni. Az ilyen módon befolyt összegből városszerte kerékpárutak és szabadidőközpontok valósulhatnak meg, oktatási intézmények korszerűsödhetnek, illetve végre felújításra kerül az Ostrovului és a Tűzoltótorony környéke is. Az összeg, melyre Szatmárnémeti sikeresen pályázott, nem kevesebb mint 26,9 millió euró.



Ami az oktatást illeti, 2016-ban 1 millió, 2017-ben pedig 3,5 millió értékben újultak meg a város iskolái és óvodái, többek között a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak és Guliver Napközinek otthon adó épülete, de a Lucian Blaga utcán egy új napközit is létrehoztak, melyben 30 gyerek tanulhat a következőkben.
 

Mindemellett több olyan megvalósításról is beszámoltak, melyek elsőre megfoghatatlannak tűnnek, viszont idővel konkrét eredményekben csúcsosodnak. Ebbe a csoportba tartozik a bürokrácia csökkentése, melyben nagy szerepe van a Szamos nagyáruház legfelső emeletén nyílt Egységes Ügyintéző Irodának és a hivatal által nemrégiben közreadott mobilalkalmazásának. Ugyancsak ide sorolandó a befektetők városunkba csábítása és az ezzel kéz a kézben járó projekt, a szatmári fiatalok hazacsábítása. Végül, de nem utolsósorban a polgármester a Mozgásban a város szlogen jegyében megvalósuló kulturális és sporteredményekre is kitért, utóbbiak között mindenképp kiemelkedik a VSK-s kosaras lányok második helyezése az országos bajnokságban, a Női Közép-Európa Ligában pedig a legjobbak voltak.
 

Az elért pozitív eredmények mellett a polgármester az elmúlt két év során tapasztalt problémákról is beszélt, melyek közül a legtöbb embert kétségtelenül a Decebal híd felújítása érinti. Mint elhangzott, a szerződést még az előző városvezetéstől örökölték, ennek felbontása pedig sokkal nagyobb káoszt szült volna, mint a jelenlegi gondok. Viszont a kivitelezővel folytatott egyeztetések során minden esély megvan arra, hogy a július 31-i határidőre valóban befejezzék a lehajtósávokon zajló munkálatokat. Hogy ez valóban így lesz-e, az alig két hét múlva kiderül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: