2012-03-28 13:17:12• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Az elmúlt évtized két legjobbja csap össze Milánóban

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai negyeddöntőjében a sorozat elmúlt tíz évének két legeredményesebb csapata, az AC Milan és a címvédő FC Barcelona találkozik egymással.

A Milan - amely összességében 7 BEK-, illetve BL-trófeát őriz a klub vitrinjében - 2003-ban és 2007-ben diadalmaskodott, valamint 2005-ben döntőt játszott, míg a Barcelona 2006-ban, 2009-ben és tavaly nyerte meg a legrangosabb európai kupát.

A két csapat korábban döntőt is játszott egymással, 1994-ben nagy meglepetésre a Johan Cruyff irányította, barcelonai "aranycsapat" 4-0-ás kiütéses vereséget szenvedett a Fabio Capello vezette Milantól. Ezt a találkozót végigjátszotta a Barca jelenlegi vezetőedzője, Josep Guardiola is.

A két együttes az idei szezonban már a csoportkörben is találkozott egymással, az első, barcelonai összecsapáson 2-2-es döntetlen született, míg a milánói visszavágón a gránátvörös-kékek 3-2-re diadalmaskodtak. A két csapat eddig összesen 11-szer találkozott a BL-ben, öt Barcelona-siker mellett háromszor a Milan győzött, három alkalommal pedig döntetlen született.

A Barcelona legutóbbi 14 mérkőzésén nem talált legyőzőre a BL-ben, ráadásul 29 találkozó óta mindig szerez gólt. A katalánok mérlege rendkívül jó az olasz ellenfelekkel szemben, ugyanis legutóbbi 11 találkozójukból csak egyet, az Internazionale elleni 2010-es elődöntő első mérkőzését veszítették el.

A Milan ugyanakkor "hagyományosan" erős a negyeddöntőben, ugyanis hat ilyen párharcából mindössze egyszer, 2004-ben, a spanyol Deportivo La Corunával szemben került ki vesztesen.

Mindkét gárdában két csatárcsillag a kulcsfigura: hazai oldalon Zlatan Ibrahimovic, míg a vendégeknél Lionel Messi a meghatározó. Utóbbi 12 találatával vezeti a BL góllövőlistáját, ami csúcsbeállítás, így akár már a San Siro Stadionban az örökranglista élére ugorhat.

Mindkét edző több alapemberére nem számíthat szerda este. Massimiliano Allegri a védelemből Ignazio Abatét és Thiago Silvát, a középpályáról Marc van Bommelt és Mathiue Flaminit, a csatársorból pedig Antonia Cassanót és Alexandre Pató kénytelen nélkülözni, míg a veterán Filippo Inzaghit nem is nevezték a sorozatra. A másik oldalon a két jobb oldali védő, Eric Abidal és Adriano valamint a csatár David Villa nem bevethető.

A másik szerdai negyeddöntőben a francia Olympique Marseille fogadja az elmúlt hetekben több alkalommal gálázó, kiváló formában futballozó Bayern Münchent. A házigazdáknak összességében jó a mérlegük a német ellenfelekkel szemben, akiktől az ország keleti és nyugati felének egyesülése óta még egyszer sem szenvedtek vereséget, ráadásul legutóbbi három, német rivális ellen vívott meccsüket meg is nyerték. A franciák védelme hazai környezetben kiválóan működik, a csapat az elmúlt hét BL-találkozóján csupán két gólt kapott.

A bajorok számára ugyanakkor szintén bizakodásra adhat okot a statisztika: a München a legutóbbi hat, Franciaországban megvívott BL-összecsapásából csupán egyet veszített el, utoljára, a 2009/10-es elődöntőben 3-0-ra nyert az Olympique Lyon ellen.

Ami a hiányzókat illeti, a hazaiak lehetnek bajnban hisz Steve Mandanda kapus eltiltás, a középső védő Souleymane Diawara pedig sérülés miatt nem lehet ott a pályán. A védők terén a Bayern sem áll jobban, hisz Daniel van Buyten és Breno sem egészséges, mint ahogy nem százszázalékos Bastian Schweinsteiger és Danijel Pranjic sem.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők, első meccs:
Milan - Barcelona 21.45 DigiSport, TVR
Olympique Marseille - Bayern München 21.45 digiSport2.hu, DolceSport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: