2008-02-25 19:14:24• hírek • Anna Szelényi

Hogyan kérjünk fizetésemelést?!

Vannak bizonyos dolgok, amelyekre jó odafigyelni a fizetésemelésért folytatott tárgyaláson.

Hatalmas árak, számlák, illetékek… Az emberek többségének a pénz mennyisége sosem elegendő ahhoz, hogy az összes kiadást fedezze.
Mit lehet ilyenkor tenni? Sokan plusz munkát vállalnak, egy jobban fizető állás után néznek, vagy maradnak a jelenlegi munkahelyén, ahol fizetésemelést kérnek.

Azoknak, akik az utóbbi utat választják, meg kell birkózniuk azzal a feladattal, hogy meggyőzzék főnöküket a fizetésemelés szükségességéről. Ehhez a lépéshez először is le kell küzdeni a félelmet, a bátortalanságot, vagy esetenként a szégyent, amelyeket az ilyen helyzetek okozhatnak.

Vannak bizonyos dolgok, amelyeket meg kell tenni, és amelyeket nem szabad megtenni, ahhoz, hogy emelt fővel távozhassunk főnökünk irodájából, azzal a mosollyal az arcunkon, amit a fizetésemelés gondolatának érzete ragasztott az arcunkra.
Íme, néhány jó tanács:

- Foglald össze a munkádban elért eredményeket, azért, hogy tudd felmérni teljesítményedet az utolsó fizetésemelés óta eltelt időben. Vannak esetleg újabb felelősségek, feladatok? Össze kell őket hasonlítani a múltbeli dolgokkal és máris kész egy érv.

- Elemezd a hozzájárulásod mértékét a cég fejlődéséhez. Amennyiben lehetséges fegyverkezz fel tényleges számokkal. Egy sokkal meggyőzőbb beszélgetést folytathatsz feletteseddel, ha ilyen bizonyítékokkal állsz elő: „Ebben az évben az eladások mértéke meghaladta a 100. 000 eurót.” Nézd meg az előző év adatait és mutass rá a növekedésre, amelyet a te munkád eredményezett.

- Ha nem vagy biztos abban, hogy mennyit is ér a tudásod és a tapasztalatod, végezz egy kisebb felmérést, azért, hogy tisztában légy, a hasonló tisztséget betöltő személyek mennyit is keresnek. Ennek a legegyszerűbb módja, ha megkérdezed ismerőseidet, vagy ha innen nem kapsz tájékoztatást, akkor nézd meg az aktuális álláshirdetéseket, ahol kitérnek a fizetés mértékére is.

- Vedd figyelembe a munkahelyeden elfoglalt ”társadalmi” helyzetedet is. Ha például nagyon jó munkaerő vagy, de a társaiddal nem jössz ki túl jól, akkor ez negatívan befolyásolhatja fizetésemelési kérelmedet.

- Válaszd ki a megfelelő pillanatot. Jobb várni, mint felgyorsítani a dolgokat. Egy csendes, nyugodt helyen, amikor a főnököd is jókedvű, lassan vezesd fel neki a témát, várd meg a reakcióit, és csak azután lépj tovább a beszélgetésben.

- Ne légy támadó a számadatok és a bizonyítékok közlésekor. Lépésről lépésre tájékoztasd.

- Ne fenyegesd főnököd a felmondásoddal, azért hogy fizetésemelést kapj. Habár így cselekedve lehet, hogy könnyedén elérnéd célod, mégis ott a veszélye, hogy mi van, ha nélkülözhető vagy?

- Végső esetekben tehetsz célzásokat más cégekre, akik megkörnyékeztek, és esetleg hajlandó vagy elfogadni ajánlatukat, ha itt nem kapsz megfelelő „elismerést”. Ebben az esetben jó, ha az állításaid valósak. És ha menned kell, azt mondd, a munkáltatódnak, hogy „el kell, hagyjam a céget, mert új tapasztalatokat akarok szerezni”, így a cég is nagyobb hajlandóságot fog mutatni arra, hogy megemelje fizetésedet.

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: