2015-06-25 17:06:03• hírek • Kocsis Zoltán

Az ellenzék leszavazta a költségvetés-módosítást – mentőöv az Olimpiának

Az RMDSZ és a PNL részben elutasítása, részben tartózkodása miatt nem fogadta el a Szatmárnémeti Városi Tanács a csütörtöki rendes havi ülésén a polgármesteri hivatal által javasolt költségvetés-módosítást. Az ellenzék ugyanis több cikkellyel nem értett egyet.

Az RMDSZ-frakció egyik legfontosabb észrevétele az volt, hogy minek kell további 650.000 lejjel megemelni az eredetileg a zöldövezet-karbantartására elkülönített 2,750 millió lejes összeget olyan körülmények között, hogy az elmúlt 3-4 évben erre a célra soha nem kellett 2,9 millió lejnél többet költeni.

A szövetség tanácsosai azt is elfogadhatatlannak tartották, hogy a városvezetés 52.000 lejt költene két világító helységnév megvásárlására és beüzemelésére. „Előbb tegyük rendbe a Károlyi és a Batizi utat, aztán vásároljunk ilyeneket. Ez kell legyen a normális sorrend és nem fordítva", jelentette ki Maskulik Csaba tanácsos.

Szintén elutasította az ellenzék, hogy 16.000 euróért Karácsonkőről elhozasson a polgármesteri hivatal tíz kazánt, amelyek, ahogy az elutasítás mellett érvelő tanácsosok fogalmaztak „használhatatlanok, amelyektől az ottani önkormányzat alig várta, hogy megszabaduljon".

Mivel a végrehajtó szerv részéről többszöri felszólításra sem jött semmilyen válasz, Gheorghe Munteanu irodavezető ismertetett néhány sürgősségi beruházást. Ezek szerint 162.000 lejbe kerül a Jiului utcán lévő kémény bontása, mert azt csak kézzel lehet megoldani. Hozzátette, a május végi jégverés következtében több épület javításra szorul a Tarnavei, a Timisului, a Horea és a Kazinczy úton és a Kossuth-kertben lévő Zöld Házon is rendbe kell tenni ezt-azt.

„Látják, ezek a részletek nincsenek benne az elénk lerakott dokumentációban. Ha benne lennének, nyugodt szívvel meg tudnánk őket szavazni. Hét éve vagyok tanácsos, de még soha nem fordult elő velem az, ami a szerdán, hogy a bizottsági ülésen a város gazdasági igazgatója azt válaszolja egy kérdésemre, hogy mi közöm nekem ehhez", tette szóvá Maskulik.

Butka Gergely tanácsos a Kolozsvár utcai épület renoválásának helyzetéről érdeklődött, amely kapcsán Munteanu elmondta: eddig 125.000 lejt költöttek rá, engedély pedig azért nincs a munkálatokra, mert felújítások esetében ez nem szükséges. „A felújításokra pedig szükség volt, mert az épület már veszélyt jelentett az ott élőkre", tette hozzá. A munkálatokat azért kellett leállítani, mert bizonyos gondok vannak az épület tulajdonviszonyával, ismerte el.

„Gondjaink vannak az óvodáinkkal, de mi helyettük inkább vályogépületre teszünk hőszigetelő nyílászárókat. Ráadásul egy olyan épületben, amelyekre mindenféle gyanús személyeket költöztetünk be", kifogásolta Butka.

Végül ugyan lekerült a napirendről az Olimpia támogatásának ügye, a tanácsülésnek mégis pozitív üzenete van a klub számára. „A klub jelenlegi statútuma csak azt teszi lehetővé, hogy évi 150.000 lejjel támogassuk az utánpótlást. Ezt a statútumot meg kell változtatni, az újba pedig be kell foglalni, hogy az önkormányzat évi 1,3 millió lejjel támogatja a klubot. Erre valószínűleg a jövő héten sor kerül, és akkor a klub megkapja a kért 1,3 millió lejt", magyarázta az ülés után a Szatmár.ro-nak Magyar Lóránd, az RMDSZ frakcióvezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: