2013-09-11 20:35:52• hírek • Kocsis Zoltán

Az ellenőrzés megvolt, kezdődhet a tanítás

Balról jobbra Kiss József, Butka Gergely, Maskulik Csaba
Balról jobbra Kiss József, Butka Gergely, Maskulik Csaba

Közel másfél tucat szatmárnémeti oktatási intézményt ellenőriztek az RMDSZ városi tanácsosai a tanév kezdete előtt. Maskulik Csaba frakcióvezető beszámolója szerint kisebb hiányosságoktól eltekintve mindenütt készen állnak az intézmények az új tanév kezdetére.

A legnagyobb gondok a Ion Creanga Általános Iskolában vannak, ahol Nits János szerint siralmas állapotban vannak a vécék. A tanácsos ezt jelezte is az iskola vezetősége felé. Az intézmény az Avram Iancu Általános Iskolával közösen részt vesz egy regionális fejlesztési programban, melynek keretein belül 2014-től teljes modernizáláson esik át - mindez azonban nem indok és nem mentség. Már csak azért sem, mert az Avram Iancu Általános Iskolában Butka Gergely tanácsos mindent rendben talált - beleértve a mellékhelyiségeket is. Butka mindent rendben talált a 9-es számú óvodában is, mint ahogy Nits is az Octavian Goga Általános Iskolában, ahol a nyáron több osztályt kifestettek, néhol a parkettet is kicserélték. A tanácsos a 33-as számú óvodában is azt tapasztalta, hogy elég volt a kapott pénz, amit terveztek, meg tudtak valósítani az intézmény vezetői.

Az RMDSZ-frakcióban a Német Demokrata Fórumot képviselő Leitner István értelemszerűen a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumban tartott szemlét. Itt 30.000 lejt költöttek a nyáron vécék, a konyha, a kantin és hét osztály felújítására. Szerették volna még lefesteni a 3. emeleti folyosó lábazatát, ám arra már nem kaptak pénzt.

Kollégáihoz hasonlóan Magyar Lóránd is szemlét tartott ott, ahol igazgatósági tag: mind a 6-os Számú Óvodában, mind a Traian Vuia Szakképző Líceumban mindent rendjén talált.

A legtöbb tanintézménybe Maskulik Csaba jutott el, aki Radu Roca alpolgármester meghívására vett részt ezeken a látogatásokon. Velük tartott Kiss József tanácsos is. A sort még pénteken kezdték a Hám János Óvodával és a Hám János Romai Katolikus Iskolaközponttal. Előbbiben 60.000 euró értékű modernizálási munkálatok végeztek a nyáron, míg utóbbiban a tornateremben végeztek felújítási munkálatokat.

Még ugyanaznap sort ejtettek az Aurel Popp Művészeti Iskola újonnan használatba vett új szárnya, az ún. pirostéglás épület felkeresésére. Itt évek óta semmilyen tevékenység nem folyik, így az épületre rászorulna némi tatarozás. Elsődleges prioritás a vécék felújítása, mert azok Maskulik szerint olyan állapotban vannak, ami lehetetlenné teszi a tanítás megkezdését.

Hétfőn a Református Gimnázium és Óvoda volt a napirenden. Az óvoda 30.000 lejt kapott a várostól, ehhez önerőből és támogatóktól kapott segítségből további 34.000 lejt gyűjtött. Ebből két termet teljesen felújítottak, a harmadik befejezéséhez viszont még szükségük van ötezer lejre. A gimnázium 4100 lejből modernizálta a vécéket és egy termet. Önerőből újítottak fel még egy termet és felszerelték az előkészítő osztály termét. A polgármesteri hivatal tulajdonában lévő B épületben további öt termet újítottak fel, egyelőre saját pénzből.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba kedden jutott el a trió. Itt konstatálhatták, hogy a nyár folyamán felszerelték az előkészítő osztály termét, mint minden évben, ezúttal is újrafestették a konyhát az internátusban. A bentlakásban  tíz szobát újítottak fel a lányok részlegén, a pincében pedig előkészítették a termeket a posztliceális képzés számára. A polgármesteri hivatal közben folyamatos konzultációban van építkezési cégekkel és közösen keresik a leghatékonyabb, leggyorsabb megoldást a hulló vakolat okozta probléma megoldására.

Ugyanezen a napon a Vasile Lucaciu Általános Iskolában megállapíthatták, hogy 17 teremben csiszolták le vagy cserélték ki teljesen a parketteket, fertőtlenítették ki a vécéket, végeztek munkálatokat a tornateremben is. A Sportlíceumban újrafestették a már igencsak kopott parkettet a tornateremben, a régi épületre ugyanakkor ráférne egy alaposabb tatarozás, vonta le a következtetést Maskulik.

A tanácsos említést tett a 10-es Számú Általános Iskoláról is, ahol nagy léptékű modernizációs munkálatok folynak egy 2,4 millió lej értékű uniós projekt keretein belül. Elkészült a tornaterem és a hozzátartozó illemhely és öltözők valamint az iskolaépület udvar felőli oldalának szigetelése továbbá nyolc terem totális felújítása. A tanév kezdetét követően a kivitelező ismét a külső munkákra koncentrál, leszigeteli az iskola útra néző oldalát is. Még 20 terem vár modernizálásra, ám az intézmény nincs időszűkében - 2016-ig kell végezniük.

„Ha elkészül, teljesen új köntösbe öltözik majd az iskola. Igazi EU-kompatibilis intézmény lesz, amelynek példáját valamennyi szatmári iskola méltán követheti", mondta Maskulik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: